weekend media festival / Glavni direktor digitala CME Adria: 'Video je osnovni sastojak koji ide do našeg korisnika gdje god se on nalazio'

Image
Foto: RTL

Kao neke od velikih platformi koje onemogućuju inovaciju Lončarić je istaknuo Metu, Amazon i Microsoft, ali nadodao da postoje i mnogi drugi. Uz važnost imidža, Lončarić je izdvojio i video uratke koji drže emociju korisnika koja je njihov glavni sastojak koji ide do korisnika gdje god se on nalazio

22.9.2023.
17:19
RTL
VOYO logo

Lokalni mediji i globalne platforme: Suradnja i sukob u vrijeme tranzicije prema novom digitalnom tržištu, naziv je panel diskusije u kojemu su, prvoga dana ovogodišnjeg 19. Weekend Media Festivalu, svoja znanja i stajališta iznijeli Matej Lončarić, glavni direktor digitalnog poslovanja CME Adria, Romana Matanovac Vučković, voditeljica poslijediplomskog studija "Intelektualno vlasništvo" Sveučilišta u Zagrebu te moderator Petar Pavić, predsjednik HUDI radne skupine za digitalni AdEx, suosnivač Star Digital grupe.

Prvo cjelovito istraživanje ulaganja u digitalno oglašavanje provedeno od strane Hrvatske udruge digitalnih izdavača pokazalo je da Hrvatsko tržište ne odskače odviše od globalnih trendova – dominacija big tech playera u tržišnom udjelu, kontroli tijeka oglašivačkog novca i podataka rubno je s monopolističkom (ili duopolističkom) pozicijom. Budućnost lokalnih medijskih brendova bilo je u središnjem fokusu predavača koji su istaknuli važnost brendiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se danas u nešto ulaže, to je onda u brend. Brend je broj jedan i zato bi ulaganje u imidž trebalo iznositi 80 % ukupnog budžeta. U Hrvatskoj je dobra situacija jer imamo portale koji se stvarno bore za svoju publiku. Umjesto da se svi zajedno borimo protiv tih platformi, mi njih još i plaćamo da nas onda stavljaju na svoju ljestvicu. Postoje sve te platforme, kao i određeni sadržaj koji nije za brend. Problem su brojke koje stoje iza tih rezultata, a kada se spominje brand safety, problem je sadržaj koji ta platforma komunicira“, naglasio je Lončarić.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

"Mi danas kao streaming platforma referiramo se kao video kompanija. Nama je video osnovni sastojak koji onda ide do našeg korisnika gdje god se on nalazio" - poručio je Lončarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao neke od velikih platformi koje onemogućuju inovaciju Lončarić je istaknuo Metu, Amazon i Microsoft, ali nadodao da postoje i mnogi drugi. Uz važnost imidža, Lončarić je izdvojio i video uratke koji drže emociju korisnika koja je njihov glavni sastojak koji ide do korisnika gdje god se on nalazio.

Istraživanja jasno ukazuju na duboke promjene koje su zahvatile hrvatsko tržište digitalnog oglašavanja. Osim toga, promjene na tom području zahvatile su i cijelu Europu jer primjećuje se da se na razini Europe događaju demonstracije na ulicama upravo zbog zaštite autorskih prava. Globalni trendovi, osobito dominacija Big Tech giganata, oblikuju krajolik digitalnog oglašavanja i donose izazove, ali i prilike za lokalne medije i oglašivače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svi sugovornici složili su se u jednom – algoritam nije urednik niti se time smatra. Urednik ne snosi samo znanje nego i odgovornost, a bez čovjeka ništa ne može funkcionirati. Stoga treba ići u smjeru podizanja razine odgovornosti jer samo zajedničkim naporima može se osigurati da digitalna ekonomija u Hrvatskoj bude prosperitetna i na korist svima, pridonoseći inovacijama, raznolikosti sadržaja i zaštiti osnovnih vrijednosti našeg društva.

POGLEDAJTE VIDEO: RTL na Weekend Media Festivalu: 'Reakcije na Voyo su fantastične, korisnici uživaju u sadržaju koji nudimo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo