O TRUMPU I NUKLEARNOM RATU / Putin dao trosatni intervju, ovo su glavne poruke: 'Samo mi i Amerikanci imamo trijadu'

Image
Foto: Screenshot/Reuters

Putin je izjavio kako je gotovo siguran da će pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji. Birališta se otvaraju u petak

13.3.2024.
13:00
Screenshot/Reuters
VOYO logo

Ruska državna novinska agencija RIA i državna televizija Rossiya-1 objavile su noćas opsežan intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U intervjuu koji je trajao tri sata, Putin je raspravljao o nuklearnom ratu, izborima u SAD-u i širenju NATO-a. Izdvajamo neke dijelove intervjua:

Spreman za nuklearni rat

Putin je izjavio kako je gotovo siguran da će pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji. Birališta se otvaraju u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik još se jednom osvrnuo na mogućnost nuklearnog rata sa Zapadom.

"S vojno-tehničkog gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je. "Oružje postoji da bi se njime koristilo. Mi imamo svoje principe", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je izrazio da uporaba takvog oružja nije bila želja Kremlja.

"Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske trupe spremne biti na granici s Finskom

Raspravljajući o pristupanju Finske NATO-u, Putin je, izgleda, odbacio njegovu važnost, ali je obećao poslati trupe na granicu dok se savez nastavlja širiti.

"To je apsolutno besmislen korak sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti."

Upozorenje za SAD

Ruskog predsjednika pitali su i kako bi odgovorio da SAD ikada pošalje kopnene trupe u Ukrajinu, na što je on odgovorio kako Washington razumije da bi u tom hipotetskom scenariju Rusija taj potez tretirala kao intervenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"(U SAD-u) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog obuzdavanja (da se to spriječi)", rekao je Putin. "Stoga, ne mislim da ovdje sve žuri ka tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni."

Provede li SAD nuklearne pokuse, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije potrebno (da SAD provodi testove)… ali ne isključujem da možemo učiniti isto."

Spreman za pregovore o Ukrajini

"Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini, ali oni bi se trebali temeljiti na stvarnosti, a ne na želji nakon upotrebe psihotropnih lijekova", rekao je Putin o potencijalnim mirovnim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinska agencija Reuters izvijestila je prošlog mjeseca da je SAD odbacio Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini.

Image
SIGURAN I U POBJEDU NA IZBORIMA /

Putin tvrdi da je potpuno spreman za nuklearni rat: 'Oružje postoji da bi se koristilo'

Image
SIGURAN I U POBJEDU NA IZBORIMA /

Putin tvrdi da je potpuno spreman za nuklearni rat: 'Oružje postoji da bi se koristilo'

Ukrajina pokušava poremetiti izbore

Na pitanje o nedavnim ukrajinskim napadima na ruska pogranična područja – uključujući jučerašnju značajnu zračnu ofenzivu - Putin je rekao kako sumnja da Kijev pokušava poremetiti rusku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni cilj, u to uopće ne sumnjam, jest - ako ne poremetiti predsjedničke izbore u Rusiji - onda barem nekako ometati normalan proces izražavanja volje građana", rekao je Putin.

Suradnja s Trumpom ili Bidenom

Putin je tijekom intervjua bio nepokolebljiv u stavu da Rusija nema nikakve veze s izborima u inozemstvu te je rekao da će Moskva surađivati ili s Donaldom Trumpom ili s Joeom Bidenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se ni na koji način ne miješamo ni u kakve izbore… i kao što sam mnogo puta rekao, radit ćemo sa svakim čelnikom kojem vjeruje američki narod, američki birač."

Putin je otkrio i da ga je Trump, dok je bio predsjednik, grdio zbog "simpatiziranja" sadašnjeg predsjednika Bidena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjoj godini svog rada kao predsjednika, gospodin Trump, današnji predsjednički kandidat, predbacio mi je da simpatiziram Bidena… pitao me u jednom od razgovora: želite li da 'Pospani Joe' pobijedi?" rekao je Putin.

“A onda su ga, na moje iznenađenje, počeli progoniti (Trumpa) jer smo ga navodno podržali kao kandidata – pa, to je potpuna besmislica", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je ranije izjavio da bi više volio da Joe Biden osigura još jedan predsjednički mandat nego što bi mu bilo drago vidjeti potencijalni povratak Donalda Trumpa.

Nuklearna pomoć Sjevernoj Koreji

Putina su zatim upitali o izvješćima koja sugeriraju da je Rusija pomagala Sjevernoj Koreji u razvoju njezinog programa nuklearnog oružja. Izvješća sugeriraju da je Moskva to činila u zamjenu za bojno streljivo koje bi koristila protiv Ukrajine međutim, Putin je to negirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demokratska Narodna Republika Koreja ima svoj vlastiti nuklearni kišobran. Od nas nisu ništa tražili", rekao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo