Glavaš može biti nositelj, ali ne i kandidat na listi

Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne može biti kandidat.

10.11.2011.
17:51
VOYO logo

Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi. Mišljenje je to Državnog izbornog povjerenstva koje u svojoj odluci pojašnjava da osoba koja bi bila kandidat na listi izborne jedinice, a koja je već u trenutku kandidiranja pravomoćno osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci, u slučaju izbora ne bi mogla postati zastupnikom u Hrvatskom saboru.

Ništa od zastupničkog mandata

"Osoba koja je pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci, a kandidirana je na izborima, ne može u slučaju izbora niti započeti obnašati (dobiti) zastupnički mandat čime je kandidatura te osobe od samog početka pravno nevaljana (fiktivna). Kako sukladno Zakonu o izborima zastupnika prijedlog svake liste kandidata mora biti potpun, dakle mora imati 14 kandidata, taj bi prijedlog liste koja sadrži takvog kandidata imao stvarno samo 13 kandidata zbog čega bi takva lista bila nepotpuna", obrazlažu u DIP-u. Istovremeno, DIP smatra da Branimir Glavaš "ne bi mogao biti isključen od mogućnosti da bude određen za nositelja liste na temelju odluke političke stranke koja je poslala upit".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje mišljenje temelje na tome što Zakon o izborima ne sadrži nikakvih pretpostavki ili ograničenja te zabrana u odnosu na određivanja nositelja liste već je to slobodno pravo političkih stranka. Također ističu da "nisu poznate činjenice koje bi upućivale na bilo kakav zaključak da bi ustavnost djelovanja političke stranke koja postavlja upit bilo pod nadzorom nadležnog tijela zbog javnog objavljivanja da će Branimir Glavaš, pravomoćno osuđen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, biti nositeljem lista HDSSB-a".

specijal-201012070191004-HDSSB

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo