GENERAL DŽANKO PRISJETIO SE GOTOVININE NAREDBE: / 'Tko se bude igrao s oznakama HOS-a, dobit će nogom u guzicu!'

Image

Današnji 'incident' na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica komentirao je umirovljeni general Džanko koji, usprkos svim zaslugama u ratu, nije bio na popisu uzvanika

22.1.2021.
18:33
VOYO logo

Hrvatski general u mirovini, Luka Džanko, bio je jedan od najvažnijih operativaca na južnom bojištu sve do završetka operacije Gusar, kasnije poznatije kao Maslenica. U Zadar ga je kao jednog od svojih najbližih suradnika poslao general Janko Bobetko da kao iskusni zapovjednik pomogne generalu Anti Gotovini planirati i provesti oslobodilačku akciju. Džanko je general koji je nakon Maslenice sudjelovao i u operaciji Bljesak i sa svojim vojnicima prvi ušao u Okučane, a za vrijeme Oluje na Baniji surađivao s pokojnim generalom Petrom Stipetićem.

Umirovljeni general prisjetio se operacije Gusar te je komentirao današnje pojavljivanje nekolicine osoba s ustaškim obilježjem i HOS-ovim oznakama zbog čega je predsjednik Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice i naredio vojnom vrhu da ga slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPORBA OSUDILA ISTICANJE USTAŠKOG POZDRAVA U ZADRU: /

'U odnosu na Okučane, Milanović je sada napravio korak više'

Image
OPORBA OSUDILA ISTICANJE USTAŠKOG POZDRAVA U ZADRU: /

'U odnosu na Okučane, Milanović je sada napravio korak više'

Operacija Gusar

General Džanko prisjetio se kako je došao u Zadar u kojem mu je bila dodijeljena kuverta s natpisom Gusar sa zapovijedi da isplaniraju akciju oslobađanja Maslenice. Premda je generalu Gotovini bio i više od desne ruke na obilježavanje obljetnice ove godine ga nisu pozvali, a državnom protokolu ne zamjera što su ga zaobišli, prenosi Index.

Džanko je za Index rekao da se rado sjeća suradnje s Gotovinom te ispričao o ulozi HOS-a u operaciji Gusar. "Tuđman nas je pozvao na sastanak i naredio da se HOS rasformira i nakon toga nije bilo nijedne HOS-ove oznake na južnom bojištu. Operaciju Gusar smo planirali s domaćim snagama", ispričao je general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tko se bude igrao oznakama HOS-a, dobit će nogom u guzicu'

Posebno se sjeća vremena prije operacije i naredbe Gotovine za postupanje prema HOS-u, koji je "grubo legionarski naredio: Nema nikakve vojske HOS-a, postoji samo Hrvatska vojska. Tko se bude igrao s oznakama HOS-a, dobit će nogom u guzicu!". Ta je zapovijed i izvršena i nijedne oznake HOS-a nigdje nije bilo na zbornom području ", istaknuo je general za Index.

Komentirao je i današnji postupak predsjednika Milanovića koji je napustio obilježavanje obljetnice, a Džanko smatra kako je predsjednik postupio "kako treba i po Ustavu" te dodao kako smatra da se radilo o "običnim provokatorima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Džanko, unatoč svim zaslugama u ratu nije bio miljenik politike. Umirovljen je već 1996. godine, a sam je i organizirao svoju obranu nakon što su ga haški istražitelji osumnjičili da je prekršio ratno pravo i počinio ratne zločine na južnom bojištu i u Bosni i Hercegovini. Dokazao je da ga nemaju za što sumnjičiti. Džanko je rekao kako se on "obranio od svojih" koji su mu "spakirali" odgovornost za kršenje humanitarnih prava u BiH i odgovornost za sve logore koji su tamo postojali. "Da nisam imao originalne dokumente za moje djelovanje, od direktive predsjednika Tuđmana do Bobetkove zapovijedi, ja danas ne bih bio na slobodi", rekao je Džanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo