neustrašiv ratnik / General bojnik Zadro i danas je primjer kako voljeti domovinu: 'Uvijek je išao s nama'

Suborci Blage Zadre s najdubljim poštovanjem govore o junaku Trpinjske ceste

16.10.2021.
19:52
VOYO logo

30 je godina od smrti ratnog zapovjednika Blage Zadre. Uz članove obitelji i suborce, na obilježavanju u Vukovaru bili su ministri branitelja i obrane. General bojnik Zadro i danas je primjer kako voljeti domovinu, poruka je to ministra Tome Medveda dok su se Zadrini suborci prisjetili njegovih hrabrih pothvata. 

Suborci Blage Zadre s najdubljim poštovanjem govore o junaku Trpinjske ceste, simbolu otpora Vukovara i Hrvatske. Sin Tomislav koji ga je ispratio u zadnju akciju obrane, sjeća se njegovih zadnjih riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krenuo je s 5-6 momaka koji su bili s njim skupa u zapovjedništvu. I ja sam se spremio da idem. Zapovjedio mi je da ostanem i dva puta sam pokušao, vidio sam da ne ide da moraš slušati. Njegova zapovijed je i kao oca i kao zapovjednika i onda kad sam vidio da ne mogu ići s njima u akciju, rekao mi je da ostanem da zovem "Turbo vod" i da rasporedimo "Žute mrave". Ponudio sam mu pancirku, nažalost uzeo ju nije. Rekao je da njegovi vojnici ne nose, neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca", kazao je Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

Iako nije imao vojnu naobrazbu, Blago Zadro bio je neustrašiv ratnik. Pod njegovim zapovjedništvom zaustavljena je neprijateljska oklopna sila. Trpinjska je cesta zbog toga nazvana "groblje tenkova". A zapovjednika neprijateljske vojske nazvao je telefonom i rekao: Dok sam ja živ niti jedan vaš vojnik neće proći Trpinjskom cestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je išao s nama. S "Turbo ekipom" je ranjen na Sajmištu. Prije pogibije jedno 20 dana. Nije htio ostati u bolnici jednu noć prenoćiti. Vratio se na Trpinjsku cestu zajedno s nama. Nije htio reći da je ranjen u toj akciji. Tek smo kasnije vidjeli da mu je na njegovoj uniformi koju je nosio, policijskoj, svijetlo sivoj, fleka od krvi", rekao je Stipo Mlinarić, hrvatski branitelj.

No u blizini Trpinjske ceste, poginuo je na zadatku od rafala iz strojnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Naučili smo bili tih dana i u to vrijeme da ljudi svakodnevno ginu. I bili smo spremni na to. Svakog je moglo pogoditi. Međutim, mislim da nas ništa nije potreslo kao kad smo saznali da je on poginuo. Kažem, on je bio čovjek kojeg smo mi slijedili, kojemu smo vjerovali", izjavio je Tomislav Josić, hrvatski branitelj.

"To je bio jedan čovjek, smiren i hrabar u isto vrijeme. Pozivao je na mir. Zaista je. I ta žrtva je simbolička. I ljudska za sve one koji su ga poznavali. Za njegovu obitelj, za najbliže, ali to je čovjek koji nikako nije izazivao rat", rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No uloga Blage Zadre i suboraca u borbi za neovisnost od neprocjenjive je važnosti. Svjesne su toga i mlade Vukovarke.

"Zahvalna sam im na tome što imamo današnju domovinu i što naša škola nosi ime baš po njemu", izjavila je Lea Samdržić, učenica OŠ Blage Zadre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I što mogu se slobodno kretati i jako sam zahvalna i sretna što se mogu s prijateljima družiti", rekla je Marija Sić, učenica OŠ Blage Zadre. 

A takva se herojstva - ne zaboravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo