GDJE JE TA VLADA STRUČNJAKA? / Onoga tko nema posao ne zanima ni Tuđman ni Tito

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Akademik Davorin Rudolf jedan je od najupornijih zagovaratelja takozvane vlade stručnjaka.

12.1.2016.
11:08
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

Vlada koju stvaraju Most, HDZ-ova koalicija i mandatar Tihomir Orešković bliska je njegovoj ideji, kazao je za Slobodnu Dalmaciju:

Političari se dogovaraju, gdje je tu vlada stručnjaka?

"Nekoliko puta izjavio sam da je Most podario nešto lijepo za Hrvatsku. Da u ovakvoj situaciji - materijalnoj, financijskoj, moralnoj, kakvoj hoćete - nađemo vladu s ministrima i predsjednikom koji znaju, mogu, koji su osobno i moralno odgovorni, koji stručnošću jamče da će posao obaviti dobro. Tako je počelo. Međutim, ovo što se sad zbiva izaziva u meni nevjericu. Slušam, dogovaraju se predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta koliko će biti ministarstava, tko će biti zamjenik predsjednika Vlade...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa čekajte čas: gdje je tu vlada stručnjaka? Gdje je mandatar? Nisu šefovi stranaka mandatari, nego gospodin Orešković. Ovo što se sad dešava čini mi se kao vraćanje na obračune na koje smo navikli", kaže.

Parlament mora dati zadatke Vladi

Što se tiče Oreškovića i činjenice da u javnosti nije poznat, smatra da mu treba dati priliku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako će javnost doći do saznanja o nekome ako nije kandidiran? Mislim da ovaj naš in spe premijer obećava da će nam barem srediti financije. Uspije li u svome mandatu samo to, ja ću biti vrlo zadovoljan." Smatra da parlament mora definirati zadaće vlade stručnjaka, točnije da se smanji broj nezaposlenih, da se smanji siromaštvo u Hrvatskoj, da se spriječi odlazak u inozemstvo te da se promijeni ovaj nakaradni izborni zakon.

Pusić ima nakaradno shvaćanje odgovornosti

"Hajdemo birati ljude po imenu i prezimenu, da znamo tko je zastupnik Splita i da bude odgovoran te da postoji mogućnost opoziva zastupnika ako ne radi dobro. Stranke i dalje mogu predlagati zastupnike, ali svakog biramo po imenu i prezimenu i, što je izuzetno važno, postojala bi osobna odgovornost zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali ste prilike čuti gospođu Vesnu Pusić koja kaže: 'Mi smo izabrani na četiri godine, sačekajte da prođu četiri godine, pa ćete nas moći mijenjati.' Vidite, to je nakaradno poimanje odgovornosti. Za te četiri godine zastupnik je stalno odgovoran biračkom tijelu. Na žalost, imamo sustav u kojem ne možete postaviti pitanje odgovornosti.

Image
KARAMARKOV POPIS: /

Ovo su HDZ-ovi kandidati za ministre

Image
KARAMARKOV POPIS: /

Ovo su HDZ-ovi kandidati za ministre

Velike i duboke podjele društva

Na pitanje je li vlada stručnjaka zapravo idealiziranje, Rudolf odgovara: "Vlada stručnjaka uvijek je privremena, ne traje dugo. Bira se za razdoblje u kojem se želi postići određene ciljeve. Ne bi mi palo na pamet zagovarati je kad bi ove naše, hajmo reći, normalne vlade dobro obavljale svoj posao i na korist Hrvatske. U ovu situaciju su nas dovele dvije stranke koje su bile na vlasti i pravilo je da nas one ne mogu izvući", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća i na duboke političke i ideološke podjele društva:

"Onome koji nema posao možete govoriti Hrvatska, Tuđman, Tito, ali vas ne čuje. Hoće samo jedno – posao. Mislim da nije dobro stalno gledati u neki period. Za naše je prilike suvišno da se oko toga sada ganjamo", upozorava Rudolf za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se promijenio kad je došao na vlast

Milanovića poznaje iz vremena dok su pripremali zemlju za ulazak u NATO savez:

" Milanović mi je tada ostavio dojam mladog i vrlo liberalnog čovjeka, na večerama smo govorili dosta slobodno. Mislim da se promijenio kad je postao predsjednik Vlade, i to su one promjene koje donosi vlast.Spočitavam mu što je veliki dio vremena gubio u sučeljavanju s HDZ-ovcima, a potpuno se lišio obveze da prati svoje ministre. Imao je Vladu iz koje je osam ministara izašlo van. Osam, ej? To je jedan drugi Milanović, njegova ishitrenost neprimjerena je jednom predsjedniku vlade, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE ODUSTAJE: /

Milanović objavio rat 'unutarnjim i vanjskim' protivnicima

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo