Gazde špijuniraju radnike u Hrvatskoj

Državna tvrtka već tri godine koristi usluge detektivske agencije Kljaić. Prema posljednjem ugovoru, potpisanom prije manje od mjesec dana, Plinacro se za usluge godišnje obvezao isplatiti oko 700

17.5.2010.
10:30
VOYO logo

Plinacro već tri godine koristi usluge malo poznate detektivske agencije Kljaić, u vlasništvu Darka Kljaića. Zadnji ugovor potpisan je 22. travnja 2010. godine, a predviđa da Plinacro agenciji za godišnje usluge isplati 700.000 kuna.

No, na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora Plinacra, održanoj 11. svibnja, taj je ugovor doveden u pitanje. Naime, šefica Nadzornog odbora, ministrica Marina Matulović-Dropulić, navodno je zatražila od predsjednika Uprave Plinacra, Jerka Jelića Balte, da raskine ugovor s detektivskom agencijom, doznaje Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ugovor u međuvremenu raskinut, nije poznato.

Prema ugovoru, ta agencija za Plinacro obavlja nadzor nad sigurnošću tehnoloških objekata transportnog sustava. Primjerice, bavi se prikupljanjem podataka o stanju sigurnosti tehnoloških objekata transportnog sustava – plinovodima i ostalim objektima od posebnog državnog interesa, zatim prikupljanjem podataka o stanju sigurnosti na projektima u gradnji, kontrolom uspostavljanja i funkcioniranja sustava integralne tehničke zaštite na tehnološkim objektima (tjelesna i tehnička zaštita) te uspostavom sustava informatičke sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detektivi, kako je navedeno, predlažu i mjere optimalnog sustava nadzora i sigurnosti na tehnološkim objektima transportnog sustava. Obilaze i nadziru objekte transportnog sustava i izrađuju izvješća i analize o stanju sigurnosti na tim tehnološkim objektima.

Prema ugovoru, detektivi privatne agencije "stvaraju preduvjete za sprečavanje korupcije na svim razinama te sudjeluju u izradi analiza i procjena radnih mjesta s visokim stupnjem rizika od korupcije". Drugim riječima, to znači da detektivi, između ostalog, provjeravaju poslovne partnere te ostale pravne i fizičke osobe koje mogu utjecati na poslovne odnose s Plinacrom. Također, kažu da će na zahtjev Uprave vršiti potpune i dubinske provjere fizičkih i pravnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Plinacra žale se kako ta agencija nad njima vrši mobbing te da čak kontrolira i ispis svih telefonskih poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo