Velika svota /

Gasterbajteri oborili rekord: evo koliko novca prosječni radnik u Irskoj, Njemačkoj ili Austriji pošalje u Hrvatsku

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Službeni broj iseljenih od 2011. do 2016. godine je 125 tisuća, no stvarna je brojka vjerojatno još gora

15.11.2017.
16:46
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Precizna statistika o broju iseljenih građana ne postoji, no službene brojke Državnog zavoda za statistiku oslanjaju se na podatke MUP-a koji se odonose samo na one koji prijave svoj odlazak.

Službeni broj iseljenih od 2011. do 2016. godine je 125 tisuća, no stvarna je brojka vjerojatno još gora. Podijeli li se broj ukupnih radničkih doznaka u 2016. godini od 1,35 milijardi eura s brojem ljudi koji živi u inozemstvu (oko 200 tisuća), prosječan gasterbajter u jednoj godini u Hrvatskoj pošalje 6775 eura, piše tportal.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, prosječan radnik u Njemačkoj, Irskoj ili Austriji obitelji u Hrvatskoj mjesečno pošalje nešto više od 560 eura, tj. oko 4200 kuna. Alarmantan podatak je da su izravna strana ulaganja u Hrvatsku prošle godine iznosila 1,7 milijardu eura, što je tek 400 milijuna eura više od radničkih pošiljki. 

Statističke HNB-a i Eurostata prate samo doznaje i transfere koji idu preko bankovnih računa pa je nemoguće reći koliko se novca u Hrvatsku unese ili iznese u gotovini, piše tportal.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo