razgovarao josip šarić / Gari Kasparov za RTL o šahu, Trumpu, Bidenu, Putinu: 'Prije svega, on je diktator. Ne bih ga nazvao predsjednikom'

'Već sama činjenica da kaže da će on imenovati nasljednika, govori vam dovoljno o aktualnoj ruskoj politici', kaže Kasparov za RTL

6.7.2021.
19:20
VOYO logo

Sutra se u Zagrebu, po drugi put, održava veliko šahovsko natjecanje Croatia Grand Chess Tour.

Na svečano otvorenje turnira stigao je i premijer Plenković. Prošlogodišnji turnir nije održan zbog pandemije, a ove godine na velikom šahovskom natjecanju bit će brojna poznata imena svjetskih i domaćih velemajstora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku će, ponovno, igrati jedan od najvećih šahovskih umova, ruski velemajstor Gari Kasparov s kojim je razgovarao Josip Šarić.

Sutra počinje veliko natjecanje. Od početka pandemije svi smo online. Kako je to bilo kod Vas? Koja je najveća razlika između igranja šaha online i uživo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više ne igram šah na taj način, ali znam da su svi moji bivši kolege navijali za trenutak kada će ponovno moći igrati pravi šah. Mislim da je iznimno važno to što je Grand Chess Tour vratio duh normalnih natjecanja i jako sam sretan što se taj veliki događaj odvija u Zagrebu.

Više ne igrate šah profesionalno, ali ste jako uključeni u politiku, osobito kad treba kritizirati predsjednika Putina. Bili ste i veliki kritičar Donalda Trumpa. Radi li Joe Biden sada ono što ste očekivali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se to usporediti, naravno. Joe Biden je veliko olakšanje jer je Trump igrao kako je Putin svirao i uvijek smo sumnjali da je on bio ruski alat jer su imali mnogo kompromitirajućih informacija o njemu. Nažalost, Biden se ne ponaša kako smo očekivali. Napisao sam nekoliko članaka i dao više intervjua o njihovu sastanku u Ženevi. Bila je velika pogreška postaviti Putina na čelo diplomatskog stola jer je sad mnogo hrabriji nego prije. Ako pogledate što se događa u Rusiji, vidite da uništavaju i najmanji znak otpora, a Putin istodobno postaje mnogo arogantniji i agresivniji. Što god da je bio cilj sastanka u Ženevi, to nije uspjelo.

Predsjednik Putin je u jednom intervjuu prije nekoliko dana rekao da će kada dođe vrijeme da ode, imenovati svog nasljednika. Što mislite o tome i smatrate li da ćemo vidjeti kako Putin odlazi s vlasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, on je diktator. Ne bih ga nazvao predsjednikom jer predsjednik znači biti izabran. Imate predsjednika države Milanovića, imate predsjednika Bidena, imate premijera Plenkovića. Svi oni, premijeri i predsjednici se biraju, a diktatori su doživotni. Već sama činjenica da kaže da će on imenovati nasljednika, govori vam dovoljno o aktualnoj ruskoj politici. Ovdje nije riječ o ljudima, već o njemu koji će nekoga nominirati. Ono što znamo jest da diktatori nikad ne imenuju svoje nasljednike, oni su tu doživotno, do svog biološkog kraja, državnog udara ili slično. Ali da, dvije su stvari ovdje bitne – prva je loša, a to je da ne znam kada ni kako će Putin napustiti ured, a dobra je da ne zna ni on. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo