GARI KASPAROV IZ SPLITA PORUČIO: / 'Vjerujem da ćemo vidjeti kraj ove vrlo tajanstvene igre koju je Trump igrao s Putinom'

Image

Vrijeme korone provodi upravo u Hrvatskoj. Osvrnuo se na velik porast popularnosti šaha, epidemiju, ali i političku situaciju

11.12.2020.
16:16
VOYO logo

Velemajstor, svjetski prvak punih 15 godina i hrvatski državljanin Gari Kasparov i u doba korone živi u Splitu.

"Provodimo svako ljeto u Hrvatskoj, ali ove godine smo odlučili ostati ovdje jer je škola za našu djecu u New Yorku prebačena online. Ovdje je mnogo bolje, imamo svježeg zraka, živimo u Podstrani blizu Splita, hodamo, mnogo je svježeg zraka, ali naravno, smanjili smo kontakte s drugima. I čekamo cjepivo, kada ga dobijemo bit ćemo u mogućnosti vratiti se u Ameriku", kazao je Kasparov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je on zaslužan što serija "Damin Gambit" izgleda uvjerljivo i šahistima. Za RTL Direkt osvrnuo se na velik porast popularnosti šaha, epidemiju, ali i političku situaciju.

'Za sve nas je ovakav fenomenalan uspjeh serije bio šok'

„Znate, lockdowni i pandemija pomažu šahu jer je to igra koju možete igrati online, za razliku od nogometa, rukometa ili tenisa. Ali, svima nam je jasno da je razlog za takav porast popularnosti igre serija "Damin gambit". Vrlo sam ponosan da sam bio jedan od konzultanata i nudio svoje savjete tvorcima serije, ali mogu vam reći da je za sve nas ovakav fenomenalan uspjeh serije bio šok. Pozitivan šok, ali i dalje šok.“, rekao je i opisuje što je konkretno radio na seriji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Imao sam dvije odgovornosti. Prvo, pobrinuti se da igre izgledaju vrlo profesionalno. Morao sam izabrati partije koje bi demonstrirale visoku kvalitetu šaha, ali također i igre koje će pratiti opise iz knjige. Isto tako, morao sam se pobrinuti da se prenese atmosfera šaha, kako igrači gledaju na igru, sve one stvari koje šah čine jedinstvenim. Ovo je najbliže autentičnom prikazu koji bi se mogao zamisliti.“, kaže dodajući kako upravo na način kako je Beth Harmon gledala u strop, odlučivala i zamišljala figure vrlo nalik onom kako mnogi vrhunski igrači razmišljaju kroz partiju ili između partija.

Osvrnuo se na Judit Polgár, najbolju igračicu šaha koja je bila oko 10. mjesta u svijetu te istaknuo kako se jaz među spolovima u šahu sve više smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ali, ova serija nije toliko o ženskome šahu, koliko o liku. Slučajno je riječ o ženskom liku, ali mislim da pokazuje kako šah može pomoći ljudima u teškoćama“, kaže. Na pitanje koliko je uobičajeno da igrači šaha koriste tablete, alkohol ili bilo kakve druge supstance dodaje da je pritisak na šahiste toliko snažan da teško mogu zamisliti igrače da ovih dana uzimaju tablete ili alkohol. „U seriji se prikazuje kako šah ne potiče te loše navike, nego ustvari pomaže da ih se prevlada“, ističe.

O Trumpu i Putinu

Na kraju se osvrnuo i na politiku i američke izbore, obzirom na to da je vrlo glasan kritičar Vladimira Putina, kao i Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da će Biden pomoći da se ponovno izgrade američka savezništva, da će to učvrstiti NATO i da Amerika više neće igrati jednostranu igru. Ponovno će se konzultirati i surađivati sa saveznicima u Europi. Što se tiče Vladimira Putina, vjerujem da ćemo vidjeti kraj ove vrlo tajanstvene igre koju je Trump igrao s Putinom, da će se Biden povratiti američku snagu i pobrinuti se da će svi Putinovi agresivni planovi biti dočekani s odlučnim odgovorom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo