k društvu gdje se 'skidaju glave' / 'Frljić je simbol svih onih s kojima aktualna vlast najavljuje obračune, ne smije izostati institucionalna reakcija'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Takvi pozivi na linč, takvo aboliranje nasilja i izostanak institucionalnih reakcija osude svih prijetnji i zastrašivanja, Hrvatsku će gurnuti poziciju totalitarne države u kojoj se bez riječi dokidaju ljudska prava i u kojoj se neistomišljenicima 'skida glava'', upozorio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

7.3.2016.
15:42
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić priopćio kako mu je provaljeno u stan u Zagrebu, kao i u stan njegove djevojke, oglasio se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Image
'SRAMOTNI NAPADI' /

Obersnel stao u obranu Olivera Frljića: 'Aktualna vlast otkrila je svoj novi potez - saslušavanje neistomišljenika'

Image
'SRAMOTNI NAPADI' /

Obersnel stao u obranu Olivera Frljića: 'Aktualna vlast otkrila je svoj novi potez - saslušavanje neistomišljenika'

"Oliver Frljić ovdje postaje simbol svih onih s kojima aktualna vlast najavljuje obračune, a izvršitelji tih obračuna očito postaju stvarni ljudi koji u djela provode ono o čemu aktualna politika govori. Ne želim vjerovati da u političkom vrhu postoje stvarni nalogodavci i upravo stoga apeliram na smirivanje verbalnih strasti, a institucije pozivam na ozbiljno i odgovorno provođenje istraga o provalama i prijetnjama kako bi se počinitelji kaznili i kako bi se među građane vratio osjećaj sigurnosti", apelira riječki gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom informacije da je tijekom petka i nedjelje provaljeno u zagrebačke stanove, jedan u kojem živi intendant riječkog kazališta Oliver Frljić i drugi u kojem živi njegova djevojka, ovim putem izražavam najozbiljniju zabrinutost zbog očitog čina zastrašivanja usmjerenog prema gospodinu Frljić. Pozivam sve institucije društva da na ovo reagiraju s obzirom na svoje nadležnosti. Nedopustivo je da se bilo koja osoba zbog svojeg javnog djelovanja susreće sa ovakvim oblikom prijetnji i zastrašivanja i da pritom izostaje institucionalna osuda i provođenje adekvatnih mjera istrage i zaštite", istakuo je.         

"Naša zemlja do sada nije bila zemlja u kojoj su građani strepili zbog svojeg javnog rada, no u posljednje vrijeme svjedoci smo grubih poziva na linč, poziva koji dolaze od vodećih političkih osoba koje obnašaju državnu vlast", upozorava Obersnel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da situacija doista postaje vrlo ozbiljna jer pojedinci očito doslovno shvaćaju poruke o otvorenim vratima za obračun s neistomišljenicima, apeliram ovim putem na nositelje državne vlasti da svoju političku retoriku promijene i trezvenih glava shvate da hrvatsko društvo ne smiju voditi na stranputicu nasilja i agresije", nastavio je.

Također je podsjetio na predizborne riječi Tomislava Karamarka koje su pozivale na obračun s neistomišljenicima poput  'u svojoj kući moći misliti što hoće, ali na javnoj sceni morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, osvrnuo se na pismo predsjednice Kolinde Grabar KitarovićMiloradu Pupovcu gdje je navela da oni koji sada doživljavaju prijetnje i izljeve govora mržnje 'svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti' te da pritom dakle, treba biti objektivan. 

"Takvi pozivi na linč, takvo aboliranje nasilja i izostanak institucionalnih reakcija osude svih prijetnji i zastrašivanja, Hrvatsku će gurnuti poziciju totalitarne države u kojoj se bez riječi dokidaju ljudska prava i u kojoj se neistomišljenicima 'skida glava'. Zbog toga još jednom apeliram na smirivanje strasti, kako u verbalnom smislu, tako i u smislu stvarnih oblika fizičkih obračuna sa pojedincima koji imaju drugačiji svjetonazor od onog koji propagira aktualna vlast", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo