FRKA PETEŠIĆ KOMENTIRAO NOVU PONUDU VLADE: / 'Na kraju godine povišica bi bila 575 kn, a kroz koeficijent samo 375 kn'

Image
Foto: screenshot/RTL

Na pitanje voditelja nije li onda u interesu Vlade dati im te koeficijente budući da bi uštedjeli 200 kuna, Frka Petešić kaže da nije jer bi time samo nastao veći kaos u koeficijentima

27.11.2019.
20:23
screenshot/RTL
VOYO logo

Sinoćnju ponudu predsjednika Vlade obrazovnim sindikatima, koja uključuje postupno povećanje plaće za 10,40 posto u idućoj godini, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić ocijenio je "drugačijom i boljom" u odnosu na prijašnje. Unatoč tome, s obzirom na to da to nije ono što su učitelji tražili, sindikati među članstvom provode referendum o tome žele li prihvatiti Vladin prijedlog.

Pregovore sa sindikatima za RTL Danas komentirao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da su se tijekom godina nagomilale nepravilnosti i nepravde i zbog toga je ponuđeno da se pitanje koeficijenata, iako je to u nadležnosti Vlade, riješe u dogovoru sa socijalnim partnerima. Budući da je tu šuma koeficijenata koji su neujednačeni, želimo to raditi temeljito i to će uzeti puno vremena. Da se ne čeka, ponuđena je premosnica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČELNIK SINDIKATA: /

'Neke Plenkovićeve izjave dodatno su motivirale ljude da štrajkaju, a jedna stvar je bila posebno uvredljiva'

Image
ČELNIK SINDIKATA: /

'Neke Plenkovićeve izjave dodatno su motivirale ljude da štrajkaju, a jedna stvar je bila posebno uvredljiva'

Kazao je kako se kroz dodatke postižu ista materijalna prava, a kroz povećanje osnovice na kraju dođu i veća materijalna prava.

"Prepoznajemo tu nepravdu koja je učinjena učiteljima i ovo je način da se ide dalje. Povišica bi na kraju 2020. za učitelja s 10 godina staža, s jednim djetetom, s prirezom od 12 posto, bila 575 kuna, a kroz koeficijent bi bila samo 375 kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje voditelja nije li onda u interesu Vlade dati im te koeficijente budući da bi uštedjeli 200 kuna, Frka Petešić kaže da nije jer bi time samo nastao veći kaos u koeficijentima.

"Nitko se toga nije htio prihvatiti, mi to želimo riješiti na jedan sustavan i pravedan način, ne da gledamo interes samo jednog resora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge vlade ukinule su božićnice, regrese...

Frka Petešić kaže kako su u prethodnim vladama koeficijenti smanjivani, ukinute su božićnice i regresi, smanjeni dodaci i plaće.

Nakon više od 30 dana štrajka, maratonskih pregovora, čekamo izjašnjavanje prosvjetara, no danas stižu masovne poruke NE premijeru putem društvenih mreža. Sve profesore, vjerojatno, najviše zanima hoće li dani u štrajku biti plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rečeno je da će do 15. studenoga biti plaćeno. Dalje ovisi o odgovoru sindikata, hoće li prihvatiti ponudu ili ne. U povlaštenoj smo situaciji, jedina smo zemlja gdje se štrajk plaća, to je znanstvena fantastika u većini europskih zemalja", kaže Frka Petešić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo