SPOMENUO I SAMOSPALJIVANJE / Može li Kolinda na čelo NATO-a? Fred Matić: 'Bio bi to zadnji čavao u lijesu... Kad je to ona satima razgovarala s Putinom?!'

Image
Foto: Profimedia

'Ironičan sam, ali ako ona preuzme NATO doći će mi da učinim isto što je napravio i Jan Palach. Ona je osoba koja zbog svojih moralnih vrijednosti ne može biti ni članica Međunarodnog olimpijskog odbora', kazao je Predrag Fred Matić o Kolindi Grabar Kitarović

30.3.2022.
14:33
Profimedia
VOYO logo

U ponedjeljak je u sklopu Svjetske izložbe EXPO Dubai 2020 (koja se zbog pandemije održava s odgodom) u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata održana konferencija o miru i toleranciji, a u sklopu nje panel "Uloga parlamenta i međunarodnih organizacija" na kojemu je sudjelovala i bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Ovdašnji mediji već su objavili da je tijekom njezina izlaganja dvoranu demonstrativno napustio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, a za njim i hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Magazinović je svoj čin objasnio na Twitteru napisavši: "Nemam problem sa suprotnim stavovima. Godinama učim da pristojno komuniciram i pažljivo slušam. Ali da slušam Kolindu "10.000 islamskih terorista u BiH" G. Kitarović kako govori o toleranciji i koegzistenciji – ne mogu." Matić je, pak, tvitnuo: "Odluka da napustimo dvoranu je sasvim prirodna kada je osoba koja govori o miru na svoju inauguraciju pozvala sve one koji su taj mir ugrozili. Ni moj želudac nije od rostfraja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SASVIM PRIRODNA ODLUKA' /

Fred Matić i njegov bosanski kolega napustili Europski parlament dok je govorila Kolinda: 'Ni moj želudac nije od rostfraja'

Image
'SASVIM PRIRODNA ODLUKA' /

Fred Matić i njegov bosanski kolega napustili Europski parlament dok je govorila Kolinda: 'Ni moj želudac nije od rostfraja'

'U Izraelu su je jedva odvukli od Zida plača'

Podsjetimo, Magazinović se referirao na izjavu Grabar-Kitarović iz prosinca 2016. godine kada je, s dužnosti predsjednice Hrvatske, ustvrdila da u Bosni i Hercegovini "živi 5000 do 10.000 radikaliziranih osoba, koje su sigurnosni rizik za regiju" sugerirajući da je susjedna država "leglo terorizma".

Nakon povratka iz Dubaija, europarlamentarac Matić za Net.hr je ponovio i pojasnio zašto je napustio panel kada je Grabar Kitarović uzela riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je to na margini EXPO-a jedan panel o miru i toleranciji, a kada sam vidio da je i dotična gospođa govornica na tom panelu ustao sam i izašao iz dvorane. Jednostavno, nisam imao želuca slušati je", kazao je Matić.

I on se referirao na ono što je spomenuo i Magazinović - izjavu Grabar Kitarović o 10.000 islamskih terorista u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sad ona usred arapskog svijeta govori o miru! To me podsjetilo na njezin svojedobni posjet Izraelu. Tamo je plakala kod Zida plača, jedva su je otamo odvukli, a kada je prešla granicu na Bregani izjavila je da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav", rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sreća u nesreći je što je Stoltenbergu produžen mandat'

Grabar Kitarović se spominje kao kandidatkinja za najvišu dužnost u NATO-savezu, a dio medija, i domaćih i inozemnih, piše kako ima prilično velike, ako ne i najveće šanse da postane glavnom tajnicom NATO-a. U NATO-u navodno prevladava raspoloženje da po prvi put tu dužnost obnaša žena. Na pitanje smatra li Grabar Kitarović dobrom kandidatkinjom za tu dužnost, Matić nam je ogovorio da je "sreća u nesreći" što je zbog rata u Ukrajini sadašnjem glavnom tajniku, Norvežaninu Jensu Stoltenbergu, mandat produžen do 30. rujna 2023. godine. Inače mu je redoviti mandat trebao isteći 1. listopada ove godine.

Matić je s poslovičnom ironijom kazao i da proučava knjige o Janu Palachu. Palach je bio češki student koji se u siječnju 1969. godine, u znak prosvjeda zbog intervencije Varšavskog pakta i ulaska ruskih tenkova u njegovu zemlju, demonstrativno zapalio u središtu Praga. Riječ je o najčuvenijem primjeru samospaljivanja u znak političkog protesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ironičan sam, ali ako ona preuzme NATO doći će mi da učinim isto što je napravio i Palach. Ona je osoba koja zbog svojih moralnih vrijednosti ne može biti ni članica Međunarodnog olimpijskog odbora. Osim upadanja u muške svlačionice, nisam čuo da ima ikakve veze sa sportom. Ali, u ovom svijetu sve je moguće pa i njezin izbor za glavnu tajnicu NATO-a. Bio bi to zadnji čavao u lijesu te organizacije", rekao je.

'Kad je to satima razgovarala s Putinom?'

Osvrnuo se i na njezinu izjavu danu u nedavnom intervjuu švedskom dnevnom listu Dagens Nyheter da je "s Putinom znala razgovarati satima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volio bih čuti kada je to satima razgovarala s Putinom. Tako je rekla da je satima razgovarala i s Donaldom Trumpom, a vidjeli smo televizijsku snimku na kojoj je osam sekundi bila s njim, taman dovoljno da mu kaže kako se zove. Meni je teško komentirati nju jer postoji opasnost da pobjegnem iz granica objektivnosti. Ta žena je dobar dio karijere napravila preko mojih leđa", rekao je Matić.

Ona kaže kako svi griješe, pa tako i organizatori spomenute konferencije u Dubaiju kada su pozvali Grabar Kitarović da ondje govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetite se samo tko je sjedio u prvim redovima na njezinoj inauguraciji: osobe koje su sada lopovi, bjegunci od hrvatskog pravosuđa, ratni zločinci, dileri droge…. Ako bude i druge njezine inauguracije (na čelo NATO-a, nap.a.) tada bih i ja mogao ući u povijest poput Jana Palacha", ironično je zaključio Matić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo