Pedofilija u Crkvi / Fratar progovorio o svećeniku pedofilu: 'Crkva za to zna godinama, ja sam ispovijedao jednu njegovu žrtvu'

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock.com

Crkva je, prema riječima fratra koji je odlučio pregovoriti, za to znala još od 2011. godine ali su tvrdili da je sve laž.

10.4.2018.
21:20
Ilustracija/Thinkstock.com
VOYO logo

Slučaj 78-godišnjeg svećenika, kojeg je nadbiskup Barišić suspendirao, zbog optužbi da je tijekom više desetaka godina zlostavljao dječake, dobio je nastavak. 

Jedan od fratara koji je u splitskom samostanu službovao je nekoliko godina tvrdi kako je kler, odnosno Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, znao za sločaj zlostavljanja fratra iz samostana Sv. Frane. Oni su, tvrdi fratar, te tvrdnje proglasili lažnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Redovita reakcija klera kad se radi o skandalima, pa i pedofilskima, jest nijekanje. Oni su još od 2011. znali za prijavu jedne od žrtava, da ga je fratar samostana Sv. Frane seksualno zlostavljao. Sistem samoobrane je jak i, naravno, kad se ovako nešto pojavi, da je napad najbolja obrana: on je kriv, on laže, on traži novac, stan", ispričao je fratar za Slobodnu Dalmaciju.

Dodaje da su poglavari, kad su saznali za taj slučaj 2011. godine, prezentirali sve kao da je to bila ucjena žrtve, da je ona tražila nešto u zamjenu za šutnju. No, tvrdi, ucjena je bila to što je tadašnji provincijal pitao žrtvu je li, ako za optužbe kaže prozvanom fratru, koji je bolestan, i ovaj od šoka umre, spreman primiti tu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj fratar koji je odlučio progovoriti donedavno nije znao da je suspendirani fratar pedofil, ali je znao, kaže, da je homoseksualac te je to svojedobno i prijavio crkvenim poglavarima.

"Za ovaj slučaj pedofilije koji je prijavljen u prosincu prošle godine saznao sam krajem veljače ove godine, kad nas je imenovani crkveni sudac istražitelj pitao znamo li koga tko je bio zlostavljan od strane tog fratra jer da je on suspendiran. Tad je bilo prisutno 50-ak fratara i svi su se neugodno iznenadili. No, tema kao takva nije bila donesena na javnu diskusiju, naravno. Morali su čuvati tajnu, a neki koji su možda nešto i znali, nisu htjeli reći jer i sami možda imaju "putra na glavi", ispričao je ovaj fratar koji je želio ostati anoniman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Provinciji nikad nisu shvatili da je okrivljeni psihički bolesna osoba. Kad se sve pojavilo u novinama. zavladala je panika, svi su tvrdili da nisu znali za te njegove sklonosti. Pogreška je bila što ga tada, prije sedam godina, nisu izolirali, jer kad je to počelo, on je trebao biti maknut iz Splita", poručio je fratar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo