PALA ODLUKA / Francišković izlazi iz zatvora, oglasio se i njegov odvjetnik: 'Da, bit će pušten na slobodu'

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell
11.11.2022.
12:11
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

Županijski suda u Zagrebu donio je odluku prema kojoj će Marko Francišković, optužen za poticanje na terorizam, nakon godinu dana provedenih u istražnom zatvoru, biti pušten na slobodu.

"Da, bit će pušten na slobodu", potvrdio je za Jutarnji list njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francišković se teretilo da je od 13. studenoga do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Image
NEPRIJAVLJENI SKUP /

Policija se oglasila o uhićenju Franciškovićevih pristaša: Privedeno šest osoba, oduzet nož i suzavci

Image
NEPRIJAVLJENI SKUP /

Policija se oglasila o uhićenju Franciškovićevih pristaša: Privedeno šest osoba, oduzet nož i suzavci

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je teretilo Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Sve troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Izrada videosnimki

Francišković je bio optužen i da je od 13. studenoga do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima "na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura", koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo