oglasila se i erste banka / Franak slavi pobjedu, ali HUB ima drugačiji pogled na presudu: 'Sudovi će morati pojedinačno odlučivati'

HUB ističe da Vrhovni sud nije ulazio u individualna prava ovom odlukom

17.9.2019.
16:58
VOYO logo

Presudu Vrhovnog suda da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, komentirala je Hrvatska udruga banaka koja je izvijestila da će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini.

Priopćenje HUB-a pročitajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''VSRH ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. Činjenica jest da su u određenom dijelu korisnici kredita pokrenuli svoje individualne sporove do 13. lipnja ove godine i da se povodom toga pojavljuju različite pravne situacije ovisno o pojedinačnim statusima svakog korisnika kredita.

VSRH se u ovoj odluci dodatno osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi toga VSRH nije ulazio u individualna prava ovom odlukom već samo načelno u pitanje da je kolektivni spor kao takav dopušten i nakon tog Zakona. Ako gledamo u cjelini rezultat kolektivnog spora moglo bi se zaključiti da je s jedne strane jasno što se postiglo tzv. Zakonom o konverziji u smjeru da je time omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni'', stoji u priopćenju.

Slično je odluku Vrgovnog suda komentirala i Erste banka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Erste banka će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji joj stoje na raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i na europskoj razini.

Međutim, Erste banka smatra izuzetno bitnom činjenicu da obrazloženje presude Vrhovnog suda može upućivati na zaključak da kod CHF kredita koji su konvertirani u eurske temeljem zakonskih izmjena iz 2015. godine, ne postoji pravna osnova za ostvarivanje bilo kakvih daljnjih prava u individualnim postupcima. Naime, konverzijom koja je 2015. godine temeljem zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima. Osim toga, kad su u pitanju CHF krediti koji nisu konvertirani, odnosno oni koji su ranije otplaćeni, još uvijek postoji dvojba u tumačenju zastarnih rokova. Naime, pitanje prekida li kolektivna tužba zastaru ili ne još uvijek nije konačno riješeno i o tome postoje različiti stavovi pravnih stručnjaka. To znači da u ovom trenutku, neovisno o ovoj odluci Vrhovnog suda, još uvijek otvoreno pitanje koji broj klijenata po ovoj osnovi ima mogućnost tužiti banku, odnosno koje vremensko razdoblje otplate kredita može biti obuhvaćeno takvom tužbom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo