SLIKE KOJE SU ZGROZILE HRVATSKU: / Češki milijunaš koji je ispustio fekalije s jahte u more kraj Visa mogao bi biti dobro opaljen po džepu

Image
Foto: Facebook/Pixsell

Neki brodovi u određenim uvjetima mogu ispuštati fekalije u more dok se u svim ostalim slučajevima moraju prepustiti kopnu

28.8.2019.
10:04
Facebook/Pixsell
VOYO logo

Spremnik s fekalijama ispušten je u more u komiškoj luci. Naime, na opće čuđenje, šok i gađenje stanovnika Komiže na Visu, izmet je bacio skiper s jahte češkog milijunaša. Ako ste se pitali je li to odvratno djelo kažnjivo, odgovor je tu: da, kažnjivo je!

Željko Kuštera, kapetan splitske Lučke kapetanije, rekao je Jutarnjem listu da cijeli slučaj treba tek istražiti. Ovaj ekocid i bacanje fekalija u more zabilježen je na fotografijama koje je objavio jedan zgroženi očevidac na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEŠKI BOGATAŠ IZLIO TANK FEKALIJA U KOMIŠKOJ LUCI; Mještani su bijesni, reagirala i gradonačelnica: /

'To je nedopustivo!'

Image
ČEŠKI BOGATAŠ IZLIO TANK FEKALIJA U KOMIŠKOJ LUCI; Mještani su bijesni, reagirala i gradonačelnica: /

'To je nedopustivo!'

Odvratno i kažnjivo

"Izjavu je dao očevidac, ali i posada broda. Osim toga, pregledan je i brod, tako da se sve činjenice tek moraju utvrditi", rekao je kapetan Jutarnjem i dodao da su pravila jasna kada je riječ o tome kako se brodovi trebaju rješavati fekalija. Zakon i Međunarodna konvencija o sprječavanju onečišćenja s brodova (MARPOL) ima za cilj eliminiranje namjernog ili slučajnog onečišćenja morskog okoliša s brodova i svih štetnih tvari za ljude i ostala živa bića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki brodovi čak moraju imati i smještajne kapacitete za fekalije, a to se odnosi na brodove veće od 400 BT ili više od 15 putnika i postojeće istih navedenih karakteristika 10 godina nakon stupanja na snagu novog pravilnika. Neki brodovi u određenim uvjetima mogu ispuštati fekalije u more dok se u svim ostalim slučajevima moraju prepustiti kopnu. Kada je riječ o prihvatu fekalija s brodovima, luke moraju imati odgovarajuća postrojenja te uređaje koji zbrinjavaju sve brodove koji ih se tiču i to bez posljedica za njihov zastoj.

Kazne od pet do 50 tisuća kuna

U slučaju da su svi uređaji neodgovarajući, moraju biti obaivještene sve zainteresirane strane. "Problem zna predstavljati i činjenica da nemamo riješen prihvat ovakvog sadržaja, ali to nikako ne znači da je ovaj način dopustiv i da se ne treba sankcionirati", kaže kapetan Željko Kuštera. Kada je riječ o kaznama, one mogu biti prilično visoke - od pet do 50.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan kaže da će kraj ovog slučaja biti poznat naknadno jer je tek danas lučki kapetan bio na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo