strava / FOTO Vlaga i plijesan: Pogledajte kako izgleda pedijatrija bolnice u Mostaru, one kojoj Vlada ponovo daje milijune kuna

Image
Foto: RTL

Lokalni su mediji još 2017. godine pisali o dugovima u kojima se našla ta bolnica, a koji su iznosili otprilike 420 milijuna kuna

27.1.2022.
18:17
RTL
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske objavila je da će Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom ove godine iz državnog proračuna donirati 40 milijuna kuna za suzbijanje epidemije COVIDA-19.

Ovo nije prva takva donacija, naša Vlada sličan iznos za mostarsku bolnicu izdvaja od 2017. godine dok je 2018. napravljena projekcija prema kojoj će ta bolnica svake prijestupne godine primati oko 40 milijuna kuna iz Hrvatskog proračuna, a izgleda da se takva praksa financiranja mostarske bolnice nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je potpora Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom potporom Hrvatima u BiH, a osobito u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19”, poručio je Andrej Plenković danas, obrazlažući svoju odluku.

Premijer Plenković objasnio i kako je riječ o dodatnim sredstvima za mostarsku bolnicu, pored uobičajenog financiranja brojnih projekata za Hrvate izvan Hrvatske koje RH provodi kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
logično pitanje /

Vlada RH donirala 40 milijuna kuna mostarskoj bolnici - mnogi se pitaju: Kako nema novaca za lijekove?

Image
logično pitanje /

Vlada RH donirala 40 milijuna kuna mostarskoj bolnici - mnogi se pitaju: Kako nema novaca za lijekove?

Lokalni su mediji još 2017. godine pisali o dugovima u kojima se našla ta bolnica, a koji su iznosili otprilike 420 milijuna kuna. Ravnatelj bolnice, Ante Kvesić komentirao je dug koji je nastao za vrijeme njegovog upravljanja, a govorio da SKB Mostar ne može naplatiti sva svoja potraživanja te da je problem u kantonalnim zdravstvenim zavodima, u kojima su, u kantonima s hrvatskom većinom, tada upravljali kadrovi iz HDZ-a. Kvesić je inače i sam blisko povezan s HDZ-om.

Image
Foto: RTL

Čitateljica je RTL-u Danas poslala fotografije i video te iste bolnice, odjela za pedijatriju, na kojima je vidljivo katastrofalno stanje u kojem se nalazi taj odjel. Na zidovima su vidljivi ogromni tragovi vlage i plijesni, a pod je u posebno očajnom stanju, s oguljenim linoleumom u većem dijelu. Na fotografijama je također evidentno loše stanje stolarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako hrvatska Vlada nije davala novac za infrastrukturu, već uglavnom za "podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala", ovo su rezultati djelovanja te bolnice.

Trenutno je u tijeku izgradnja nove zgrade u koju bi se trebao preseliti odjel pedijatrije. No, upravi bolnice smo poslali upit što je uzrok takvog stanja odjela na kojem se liječe djeca te smatraju li da je ovo zdravo okruženje za boravak najranjivijih skupina. T

Tekst se nastavlja ispod oglasa

akođer smo pitali nije li se moglo nešto poduzeti u međuvremenu dok čekaju da se odjel preseli, što je najavljeno za travanj ili svibanj ove godine. Njihov odgovor objavit ćemo po pristizanju. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo