[FOTO/VIDEO] PLJUSKOVI I MUNJE: / Hrvatsku poharalo grmljavinsko nevrijeme, a evo što nam donosi novi tjedan

Image

U protekla dva sata radar munja zabilježio je 16.360 udara munja

16.6.2019.
23:40
VOYO logo

Grmljavina, pljuskovi i tuča, opis je nedjelje u Hrvatskoj koju je nakon toplinskog vala poharalo nevrijeme. Munje su sijevale diljem zemlje, a IstraMet je objavio kako je to izgledalo na autocesti od Zagreba do Karlovca. U 21 sat, grmljavinsko nevrijeme stiglo je i u Zagreb, javlja Jutarnji. Udari munja bili su jaki pa tako IstraMet javlja da je u dva sata radar munja zabilježio 16.360 udara munja.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

GRMLJAVINSKO NEVRIJEME POHARALO ZAGREB

Image

GRMLJAVINSKO NEVRIJEME POHARALO ZAGREB

Osim munja, u metropoli su se čule i sirene. Korisnici društvenih mreža koji su fotografirali kišu u Zagrebu zabilježili su da je nastao pravi mali potop na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza za ponedjeljak i utorak

Tijekom nedjelje je još ispred hladne fronte pritjecao vrlo topao, ali postupno sve vlažniji zrak zbog čega je atmosfera postajala sve nestabilnija, prognozira za HRT meteorolog Krunoslav Mikec. Zbog toga su se na kopnu pojavili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i s olujnim nevremenom i tučom. Početak tjedna je okarakteriziran kao promjenjiv te će ponegdje biti kiše.

U istočnim krajevima Hrvatske ponedjeljak će biti promjenjivo oblačan uz slab i umjeren sjeveroistočni vjetar. Ponegdje će biti kiše u noći i prijepodne, a potom će u drugome dijelu dana biti pljuskova s grmljavinom. Jutro relativno toplo s temperaturom od 17 do 20 °C, a danju za nekoliko stupnjeva svježije nego tijekom vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji vjetrovi

I u gorskom području promjenjiva naoblaka uz poneki pljusak. Na sjevernom Jadranu pak sunčanije, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše i grmljavinu. Puhat će pritom slaba i umjerena, podno Velebita uglavnom u prvome dijelu dana mjestimice na udare jaka pa i olujna bura.

Image

Slabe i umjerene bure bit će i na sjeveru Dalmacije, dok će prema jugu puhati zapadnjak i jugozapadnjak. Bit će uglavnom sunčano, uglavnom u Zagori uz mogućnost za mjestimične pljuskove od sredine dana. Najviša dnevna temperatura i dalje oko 30 °C, ponegdje i malo viša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također puhati slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, pri čemu će more biti uglavnom malo valovito. Novi će tjedan početi sunčanim vremenom, iako nije isključena pojava ponekog lokalnog pljuska uz umjeren i jak razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima.

Promjenjiv i topao utorak

Promjenjivo oblačno na kopnu i u utorak, također ponegdje uz pljuskove te uz najvišu dnevnu temperaturu podjednaku kao u ponedjeljak. Potom sunčanije i ponovno u mnogim krajevima vruće. Vjerojatnost za mjestimičnu kišu bit će sve manja, no ujutro u nekim predjelima, posebice u kotlinama i uz rijeke, može biti kratkotrajne magle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Na Jadranu će idući dani biti uglavnom sunčani. Samo se mjestimice poneki pljusak iz unutrašnjosti Istre i Dalmacije ili u Gorskom kotaru i Lici može spustiti i do obale. Bura će na sjeveru Jadrana u utorak potpuno oslabjeti te će vjetar potom biti slab i umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša temperatura zraka očekuje se uglavnom oko 30°C.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo