OTVOREN I TRG / FOTO U Rugvici otkriven spomenik Tuđmanu: Sliči li ova bista na prvog predsjednika?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Rugvici je otvoren spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića

18.1.2019.
18:05
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
Image

FOTO U Rugvici otkriven spomenik Tuđmanu: Sliči li ova bista na prvog predsjednika?

Image

FOTO U Rugvici otkriven spomenik Tuđmanu: Sliči li ova bista na prvog predsjednika?

U Rugvici je u petak otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Trg su otkrivanjem spomenika otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak. Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja tog Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazivši zadovoljstvo što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem zemlje koji već imaju spomenike podignute prvom hrvatsko predsjedniku, Jandroković je rekao da time žitelji Rugvice odaju počast i vrednuju djelovanje dr. Franje Tuđmana i njegovu političku ostavštinu, bitnu za hrvatski narod i državu.

"Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio. Ti spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo. Slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremio, pripremao i živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanica premijera Gabrijela Žalac rekla je da je općina Rugvica zbog svog prometnog položaja i blizine Zagreba jedna od najrazvijenijih općina u zemlji. Istaknula je i važnost nove NUTS 2 podjele RH što će omogućiti jačanje gospodarstva okolnih područja Grada Zagreba.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana vrijedna više od 1,8 milijuna kuna

Žalac je rekla i da je danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je da je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. "Energija, vizija, odlučnost ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjenika i po tome ga se i danas prisjećamo", rekao je.

Zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku izrazio je i načelnik općine Rugvica Mato Čičak istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njezinih stanovnika – općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti su, uz Miroslava Tuđmana i stanovnike Rugvice, nazočili i saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te, Božo Ljubić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo