važno upozorenje / FOTO Stožer iz Obrovca: Uništite tapecirani namještaj natopljen vodom zbog mogućih zaraza!

Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Obavezno treba dezinficirati i podove te zidove jer prljava voda može prouzročiti bolesti. Zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i svlivnim vodama izdano je upozorenje o provođenju mjera sprečavanja nastanka zaraze

16.5.2023.
18:18
Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH
VOYO logo

Stožer Civilne zaštite grada Obrovca organizirao je prikupljanje glomaznog otpada, ponajprije tapeciranog namještaja natopljenog vodom, kako bi ga se uništilo, a građani su pozvani da ostali namještaj te podove i zidove obavezno dezinficiraju.

Kako je za Hinu rekao voditelj Službe Civilne zaštite Zadarske županije Miroslav Andrić, to je “nažalost uobičajena praksa nakon poplava jer se ne radi samo o tapeciranom namještaju, nego bi i iverica koja je satima bila u prljavoj vodi mogla prouzročiti zarazne bolesti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poplave u Obrovcu više nema, vodostaj je pao i Zrmanja se pred jutro povukla u korito, u svakom slučaju ispod razine obrambenog zida na lijevoj obali. Cestama se normalno hoda, ali se voda još ispumpava iz kuća i raznih objekata", rekao je Andrić.

Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

“Još je poplavljena zgrada Gradske uprave i strana gdje je gradsko kino i Dom kulture, ali ni tu nije situacija kao jučer i nakon svega može se reći da je zečji nasip izdržao. Sinoć nešto prije ponoći bile su uključene pumpe i voda se prebacila preko nasipa, a jutros je ostala samo na najnižim dijelovima, i samo po pet centimetara, tako da se svagdje može normalno hodati”, zaključio je Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Iako je sada Zrmanja u blagom porastu, Andrić smatra da "nikakve ugroze više nema" i da o ponovnom prelijevanju preko zida nema ni govora. Dodao je da će u konačnici ipak sve ovisiti o vremenskim prilikama.

Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

A prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite od 15 sati, vodostaj rijeke Otuče u Gračacu i dalje je u opadanju te se očekuje postepeno povlačenje poplavnih voda na području Gračaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Šime Zelić/Pixsell

Na području Obrovca, vodostaj Zrmanje također je u opadanju te se isto očekuje u narednim satima. Sve operativne snage i nadležne službe i dalje su na terenu te se ispumpavaju poplavne vode i saniraju se poplavljeni objekti.

Image
grad pod vodom /

Gradonačelnik Kostajnice: 'Ovako je bilo i u prosincu 2022., to su ekstremi, činimo sve da šteta bude minimalna'

Image
grad pod vodom /

Gradonačelnik Kostajnice: 'Ovako je bilo i u prosincu 2022., to su ekstremi, činimo sve da šteta bude minimalna'

"Državna intervencijska postrojba civilne zaštite s tri velike pumpe ispumpava vodu iz poplavljenog dijela grada Obrovca. Specijalistički timovi Hrvatskog Crvenog križa dostavljaju hranu, vodu i lijekove na području Gračaca. Predstavnici Službe civilne zaštite i dalje sudjeluju u radu stožera civilne zaštite. Zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore, Stožer civilne zaštite grada Obrovca uputio je obavijest građanstvu o nužnoj provedbi mjera u cilju sprječavanja nastanka zaraze (dezinficiranje svih poplavljenih prostorija, pokućstvo i tapecirani namještaj koji su poplavljeni preporučuje se trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu, poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju, zidove objekta nužno je dezinficirati)", naveli su na stranicama ravnateljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Dali su najnovije podatke i s područja Sisačko-moslavačke županije te naveli da se na lokaciji u Novoj Drenčini (Petrinja) proširio i povisio otprije postavljeni privremeni nasipa od vreća s pijeskom uz rijeku Kupu.

Vodostaj Une i dalje raste

"Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je u porastu. Operativne snage i nadležne službe s Hrvatskom vojskom postavljaju zečje nasipe od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, te tzv. 'negativne' bunare oko slivnika i šahtova za sprečavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav. U Hrvatskoj Kostajnici iz Komunalca preporučuju da se voda prvo prokuha", navode iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se snizio vodostaj Save na sisačkom i jasenovačkom području, jučer ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje. Hrvatske vode uvele su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Savi vezano za vodomjer Jasenovac.

Karlovac se i dalje sprema za moguće poplave
Na karlovačkom području i dalje traju pripreme za moguće poplave no očekuju da će danas i sutra vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu dodatno porasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vodostaja Kupe u Karlovcu tek se očekuje

"Prema procjenama Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se tijekom noći sa srijede na četvrtak 17./18.5.2023. Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Karlovca i Ogulina. U suradnji s gradskim tvrtkama i operativnim snagama civilne zaštite pune se vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije", navode.

Probleme s obilnim kišama imaju i na području Slavonije. Na području Našica, naselje Martin, voda iz prepunih kanala preljeva se preko ceste i ulazi u dvorišta i poslovne objekte. I u Našičkom Novom Selu voda iz prepunih kanala ulazi u dvorište obiteljske kuće. Na terenu su vatrogasci te komunalne tvrtke koji ispumpavaju vodu i prokopavaju dodatne kanale za odvod viška slivne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Virovitičko-podravske županije aktivirani su uži stožer Virovitičko podravske županije i Stožer civilne zaštite općine Čačinci. Na snazi je izvanredna mjera obrane od poplava za potok Krajina. U Čačincima se provode aktivnosti sanacije poplavljenih objekata.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave: Ilova - Veliko Vukovje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Garešnici je rijeka Ilova otplavila izletnički splav u vlasništvu turističke zajednice zbog čega je angažirana JVP Garešnica. Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar obišao je vodomjere Palovac i Garešnica te je održao sastanak sa zapovjednikom JVP Garešnica. Ličko-senjska županija. Stožer civilne zaštite Lovinac je u pripravnosti, kiša pada, sve službe su na terenu. U Štikadi je premješten namještaj u dvije kuće. Nakon puštanja vode iz jezera Štikada u dvije kuće u kojima nitko ne živi poplavljene su konobe", ističu u najnovijoj objavi o stanju na terenu.

Stožer civilne zaštite Plitvička Jezera je također u pripravnosti, z sada nema poplavljenih područja iako se to očekuje u zaseoku Luketići. Uslijed obilnih oborina vodostaj rijeke Korane raste oko 10 centimetara svakih pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je održana i sjednica Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije oko pripremnih aktivnosti obrane od poplave. "Prema procjeni najkritičnije bi moglo biti na području općine Pisarovina (rijeka Kupa) koja je zatražila od Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije dostavu pijeska za potrebe obrane od poplava... Zatvorene su prometnice DC36 u mjestima Koritinja, Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko. Na području Zagrebačke županije zabilježeno je više intervencija vatrogasaca i komunalnih službi zbog ulaska vode u objekte, uzrok kojih je veća količina oborine i neočišćeni odvodni kanali", stoji u objavili Ravnateljstva civilne zaštite.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo