na ostacima crkve / FOTO Šokantno otkriće u Splitu: Ispod kamenih ploča na Pjaci pronašli ljudski kostur

Sam kostur bit će obrađen, a što će se s njim dalje događati odlučit će istraživanja

27.3.2019.
12:53
VOYO logo

Na iskopinama na Pjaci, na mjestu gdje HEP radi polaganje novih visokonaponskih kabela pronađen je kostur. Upravo na ostacima crkve svetog Lovre, koja datira još iz kasne antike, a jedna je od najranijih splitskih crkava.

Postojala je u sedmom, a srušena u 15. stoljeću. Istraživanja su je locirala sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a ovdje se pojavljuju zidovi koji bi mogli pripadati objektu koji je tada definiran. Za sada je lociran zapadni i južni zid crkve, ali njeni točni gabariti još uvijek se ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Šok u Splitu: Na arheološkim iskopima na Pjaci pronađen kostur

Image

Šok u Splitu: Na arheološkim iskopima na Pjaci pronađen kostur

“Pronalazak kostura na ovoj lokaciji nije ništa čudno. Naime, oko same crkve nakon što je srušena dosta se pokapalo. Pretpostavljamo da se crkva sagradila koncem petog ili početkom šestog stoljeća, a srušena je, a to isto pretpostavljamo, 30-ih godina 15. stoljeća. Nakon toga je na tom mjestu sagrađena Pjaca tijekom renesanse preobrazbe. Pjaca je povijesno znana kao Trg svetog Lovre, a sama crkva datira još iz kasne antike. Jedna je od najranijih splitskih crkava”, kaže za Splitski dnevnikRadoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela.

Sam kostur bit će obrađen, a što će se s njim dalje događati odlučit će istraživanja, nakon kojih će se radovi na polaganju kabela nastaviti, a kada će to točno biti još uvijek se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi arheološki dokazi pokazuju pretvorbu Dioklecijanove palače u antički grad, pokazuje širenje iz palače prema zapadu, dodaje dr. Bužančić.

Ovog su puta radovi na Pjaci, koji su radi lomljenja ploča od strane tvrtke Point na samom početku radova izazvali veliku buru, na kraju zapravo otkrili enigmu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, gradska je uprava zbog devastacije kamena prijavila svojeg koncesionara za nogostupe, tvrtku “Point Split” u vlasništvu Stipe Latkovića. Prijave su stigle na adrese građevinskih inspektora i Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nazvao je postupke “Pointa Split” devastacijom, a dodao je kako ga “nikakve vijesti o iskopinama ni arheologiji ne zanimaju ako će se ovako tretirati baština”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike