FOTO: / Sava obara rekorde, zatrazili pomoc jos vojnika!

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Samca i Sikirevaca proglaseno je izvanredno stanje na podrucju Brodsko-posavske zupanije.

17.5.2014.
9:17
VOYO logo

"Trenutno je najkriticnije kod mjesta Jaruge te smo zbog svega zatrazili da na teren bude poslano jos vojnika", rekao je nacelnik Stozera za zastitu i spasavanje Brodsko-posavske zupanije Davor Vlaovic. Svi gradani koji se zele ukljuciti i pomoci trebaju se javiti u opcine kako bi bili usmjereni na teren, dodao je.

Na udaru i Slavonski Brod

Vlaovic istice da se na udaru vodenog vala koji stize rijekom Savom nasao i Slavonski Brod, gdje se danas isto tako ocekuje proglasenje izvanrednog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros u 9 sati vodostaj Save dosegao je 905 centimetara, sto je dvadeset centimetara vise od dosad najviseg izmjerenog. Od nocas su na snazi i izvanredne mjere obrane od poplave. Zbog izvanredne situacije odrzana je i sjednica Stozera za zastitu i spasavanje grada Slavonskog Broda. Na raspolaganje su stavljene jedinice civilne zastite, kao i ljudstvo, mehanizacija i oprema svih gradskih trgovackih drustava", rekao je za Hinu gradonacelnik Slavonkog Broda Miro Duspara.

Zbog izvanredne situacije i polozaja samog centra grada na obali Save u Slavonskom Brodu u tijeku je posebna regulacija prometa. U ovom trenutku zatvorene su Ulica Tome Skalice, cesta prema gradskoj rijecnoj plazi Poloj, te Setaliste brace Radic. Gradski stozer za zastitu i spasavanje poziva gradane da s ciljem smanjenja guzvi u prometu koriste alternativne prometne pravce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zupanjskoj Posavini angazirano 1.000 osoba

Situacija u zupanjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Zupanje do Racinovaca angazirano vise od 1.000 osoba i dalje je kriticno, ali se ocekuje da nece doci do probijanja savskih nasipa, receno je na izvanrednoj sjednici Stozera zastite i spasavanja Vukovarsko-srijemske zupanije.

Za podrucje Grada Zupanje i posavskih opcina Stitar, Bosnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja proglaseno je izvanredno stanje obrane od poplave. Vodostaj rijeke Save kod Zupanje u 9 sati bio je 1.159 i prema rijecima voditeljice vinkovacke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Sota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jucerasnjeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredno stanje i u Sisacko-moslavackoj zupaniji

Zamjenik zupanice Sisacko-moslavacke zupanije Zdenko Vahovec proglasio je izvanredno stanje za podrucje Hrvatske Kostajnice i Dvora.

"Na prijedlog celnika lokalne uprave, a nakon saznanja o izlijevanju rijeke Une i poplavne opasnosti koja prijeti Pounju, zamjenik zupanice Zdenko Vahovec je proglasio izvanredno stanje za podrucje Grada Hrvatska Kostajnica i Opcine Dvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik zupanice Zdenko Vahovec i zamjenik zupanice Ivan Nekvapil, nacelnik zupanijskog Stozera zastite i spasavanja, vec su na ugrozenom podrucju, gdje pomazu u organiziranju obrane i pripremama za saniranje steta nastalih od vodene opasnosti", priopcili su iz Sisacko-moslavacke zupanije.

Sava kod Zupanje nikad visa

Sota je takoder navela da je Sava kod Zupanje presla vodostaj stogodisnjeg prosjeka uvecan za 1,20 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Zupanje nasip je podignut na visinu 1.180, a ocekuje se da bi Sava mogla doseci i do 1.200 te ce se nasip pojacati dodatnim vrecama pijeska. Trenutacno se ocekuje da bi tijekom dopodneva u Zupanju trebalo stici dodatnih 50 tisuca vreca s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji ce uz postojecih 180 pomagati gradanima u obrani od mogucih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSZ Kata Kresic uputila je apel stanovnicima zupanjskih opcina cija se domacinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za pice, dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopce koristiti za pice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkriticnije kod Stitara i Racinovaca

Kao najkriticnija mjesta oznaceni su dijelovi nasipa kod Stitara i Racinovaca gdje, kako je receno, nasip klizi te ga je potrebno dodatno utvrditi.

Procelnik Podrucnog ureda za zastitu i spasavanje iz Vukovara Zdenko Lovric ocijenio je da ce najkriticnijih biti narednih nekoliko dana dokle god se ne primijeti da se vodostaj rijeke Save ne snizava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se kako do najgoreg nece doci, iako se u koritu i izvan korita rijeke nalaze ogromne kolicine vode. Nasipi medutim za sada odolijevaju jer su kvalitetno gradeni i odrzavani", kazao je Lovric.

Alarmantno je u Slavonskom Samcu gdje se u Savu ulijeva nabujala rijeka Bosna, no zasad se ne razmislja o evakuaciji stanovnistva, kao ni u Zupanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavonskom Samcu vojnici su uz pomoc lokalnog stanovnistva cijelu noc gradili zecje nasipe i podizali visinu postojecih.

Orljava u padu

Kriticno je i dalje u pleternickim naseljima Gradac i Ivandvor, no dobra je vijest sto je vodostaj rijeke Orljava u padu. Ondje je u vodenom okruzenju 300-ak kuca iz kojih su jucer evakuirani djeca i stariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najugrozenija podrucja u istocnoj Slavoniji obisao je premijer Zoran Milanovic.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo