[FOTO] PREDSTAVNICI VLADE RH I PROFESORI ISPOD SLIKE ANTE PAVELIĆA U AUSTRALIJI: / 'Nije bio trenutak za nagle reakcije'

Image

Pitali smo hrvatskog generalnog konzula u Melbourneu što je radio ispod Pavelićeve slike i kakve su upute Ministarstva vanjskih poslova RH oko ustaških simbola

4.3.2020.
13:56
VOYO logo

Na fotografiji su deseci djece različite dobi, neki nonšalantno sjede na podu, moderno odjevena i vesela djeca, neka su u nošnjama, a u pozadini su stolovi za kojima sjede svečano odjevene odrasle osobe. Roditelji i uzvanici. Poneko nasmijano lice, traje diskusija. Na zidu, tik uz centralni stol, neobičan grb, i dvije velike uokvirene fotografije, na jednoj Ante Pavelić, a na drugoj Franjo Tuđman.

Među uzvanicima sjedi i Joseph Gene Petrić, generalni konzul RH, sa sjedištem u Melbourneu. Dakle, službeni diplomatski predstavnik RH, ispod fotografije poglavnika Ante Pavelića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz više izvora Net.hr-u je potvrđeno da je fotografija autentična. Nastala je 15. rujna 2019. u Hrvatskom klubu u Geelongu, u Australiji, tijekom svečanog obilježavanja 40. godišnjice poduke hrvatskog jezika u Australiji (1989. godine hrvatski postaje službeni izborni jezik u srednjim školama).

Autentičnost fotografije na upit Net.hr-a potvrđuje i generalni konzul Joseph Gene Petrić. Kaže da je službeno sudjelovao na proslavi, a osim njega tu su bili i predstavnici Ureda za Hrvate izvan RH, te profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Konzul (sjedi u prvom redu desno) ispod slike Ante Pavelića

"U jednom trenutku uočili smo na zidu fotografiju Ante Pavelića, no odlučili smo ne baciti sjenu na sam događaj svečanog obilježavanja naglim reakcijama, već usmeno iznijeti protest vlasniku kluba u Geelongu, što je učinjeno. Nakon toga nisam posjetio taj dom, niti planiram", objasnio je za Net.hr generalni konzul.

No, činjenica jest da je sporna slika već dugo u tom klubu, da su organizatori skupa možda mogli predvidjeti incidentni kontekst, da se možda mogao za skup birati i neki drugi prostor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti taj klub evidentiran je kao službeno mjesto okupljanja i na službenim stranicama Vladinog ureda za Hrvate izvan RH koji vodi Zvonko Milas, tu je i fotografija iz "spornog" kluba, rasplesana djeca u narodnim nošnjama, no ne vidi se "postrojba" na zidovima, izložene fotografije koje se mogu vidjeti ako se pogledaju objave na Facebook stranici tog kluba: tu je niz fotografija iste veličine – Ante Starčević, Stepinac,Ante Pavelić i Franjo Tuđman, te grb Australsko-hrvatskog društva, koji ima integriran hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Pavelićeva bista u klubu u Melbourneu

Još početkom devedesetih Hrvatsku su znali skandalizirati foto i videozapisi iz posjeta hrvatskih političara hrvatskim iseljenicima u Australiji, trenutak kada bi se znali "slučajno naći" ispod fotografije Ante Pavelića. Godine 1992. zabilježen je, primjerice, i kasnije izrazito antifašistički nastrojen, Stipe Mesić, kako u misiji skupljanja novca za hrvatsku vojsku govori o tome kako su Hrvati dva puta pobijedili u Drugom svjetskom ratu (prvi put 10. travnja...). Političari bi se obično branili da nisu mogli drugačije, da se "nisu usudili" proturječiti domaćinima, da je tada jednostavno bilo nemoguće među velikim dijelom iseljenika u Australiji objasniti da je NDH bila fašistička tvorevina, a Pavelić fašist, a ne domoljub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u međuvremenu je proteklo 30 godina, Hrvatska ima dugi niz diplomatske predstavnike u Australiji, postojalo je svojevremeno i Ministarstvo iseljeništva, a danas Vladin ured za suradnju s Hrvatskima izvan Hrvatske, mnogi su političari, predsjednici, predsjednica i premijeri službeno posjećivali Australiju i uživali u gostoprimstvu srdačnih iseljenika. No, sudeći prema činjenici da Ante Pavelić još uvijek visi u službenom klubu iseljenika, moglo bi se zaključiti da se malo toga promijenilo?

Joseph Gene Petrić kaže da je takvih pojava ipak sve manje, a da i on osobno, kao konzul, pokušava utjecati da se promijeni odnos prema NDH. Naglašava da se on nije pojavio u domu u Geelongu nakon što je 15. rujna suočen s činjenicom da je na zidu izložen Pavelić, te da je pokušao razgovarati s članovima zajednice, ali "nažalost bezuspješno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osim Hrvatskog kluba u Geelongu, i klub Australsko-hrvatskog društva u Melbourneu mjesto je gdje se ozbiljno i angažirano veliča NDH i Ante Pavelić. Osim Pavelićeve fotografije, klub AHD u Melbourneu ponosno drži i njegovu bistu, sve istaknute zastave i grbovi imaju prvo bijelo polje, a na web-stranici kluba može se pogledati i fotogalerija s posljednje svečanosti povodom obilježavanja 10. travnja.

Na stranicama AHD Kluba u Geelongu i u Melbourneu može se vidjeti da iseljenike u tim prostorima s ustaškim znakovljem posjećuju i brojni gosti iz Hrvatske: posljednjih nekoliko mjeseci na Facebooku se mogu naći objave s kontroverznim "istraživačem" Jasenovca Igorom Vukićem, svećenicima (biskup Petar Palić i fra Tomo Mrkić), saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem i mnogima drugima… Početkom listopada prošle godine prodavale su se ulaznice (po cijeni od 25 australskih dolara) za projekciju filma General Antuna Vrdoljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Australsko-hrvatskog društva u Melbourneu već dugi niz godina je Ante Jurić, koji je nakratko bio i predstavnik u Vladinom savjetu za Hrvate izvan RH, ali je diskretno udaljen nakon što je na australskom radiju, u programu na hrvatskom jeziku, obrazlagao zašto društvo koje vodi i dalje poštuje Antu Pavelića i ne odustaje od ustaških simbola. Klub u Geelongu vodi Paul Šarić koji također ne krije svoje uvjerenje da je NDH bila legalna i legitimna država, a Ante Pavelić državnik kojeg treba slaviti. Šarić je, primjerice, pružao otvorenu podršku nogometašu JoeuŠimuniću kada je osuđen zbog pozdrava "Za dom spremni".

Bi li hrvatska diplomacija mogla učiniti nešto više?

No, što službena hrvatska diplomacija poduzima da bi se i među dijasporom razumjelo što je zapravo bila NDH i kakva je stvarna povijesna uloga Ante Pavelića? Sudeći po činjenici da se Pavelića u pravilu stavlja "uz bok" Franji Tuđmanu, možda bi bilo poželjno organizirati ozbiljnu poduku iz povijesti za nove generacije hrvatskih iseljenika? Ali kako, s obzirom na to da se i u Hrvatskoj lome koplja oko kurikula za povijesne udžbenike? Valja podsjetiti na istraživanje provedeno među hrvatskim maturantima prema kojem tri četvrtine ispitanika ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzul Joseph Gene Petrić, diplomat mlađe generacije koji je u Australiju stigao iz američke dijaspore, kaže da se osobno izrazito distancira od bilo kakvih pojava veličanja fašizma (obje njegove bake iskusile su pakao fašističkih logora) te da "svakom prilikom skreće pozornost na činjenicu da je ustaški režim bio fašistički i da je radio protivno interesima hrvatskog naroda i Katoličke crkve".

On naglašava da je i među iseljenicima u Australiji sve manje onih koji bespogovorno veličaju Pavelića i NDH. Izdvaja primjer iz Adelaidea gdje su predstavnici hrvatske zajednice nakon razgovora s njim trajno uklonili Pavelićevu sliku sa zida Hrvatskog kulturnog kluba Brompton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tuđman i Pavelić na šanku

"Svjestan sam da postoje članovi hrvatske zajednice kojima je NDH prihvatljiva, no smatram da ih je malo i da se zbog toga ne smije stigmatizirati većinu", smatra hrvatski konzul u Melobourneu.

Vlada RH očito ostavlja svoje diplomate i službene predstavnike da se snađu kako umiju kada se nađu pod slikom poglavnika. Ili da u neformalnim razgovorima pokušavaju objasniti zašto ne bi bilo u redu držati njegove slike ili biste. No, s obzirom na oklijevanje i na domaćem terenu, možda bi bilo pretjerano očekivati i odlučnije programe edukacije tamo gdje se NDH i Pavelić još bespogovorno poštuju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija ovako velikog broja djece pod slikom poglavnika, zajedno sa službenim diplomatom i predstavnicima Vladinog ureda, uz obrazloženje da se nije išlo "na nagle reakcije" zapravo je iznimno žalosna. Radi se o temi u kojoj će se malo postići bez - naglih, jasnih reakcija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo