ŠTO ĆE BITI SA SMEĆEM? / FOTO Policija i barikade na Jakuševcu: Krenulo odlaganje otpada, a Tomašević uvjerava: 'Neugodan miris nije opasan'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/RTL

U drugom odronu na Jakuševcu u manje od mjesec dana ozlijeđeno je troje ljudi. Jedan od radnika je teže ozlijeđen, ali izvan životne opasnosti. Ostao je bez ruke, ima slomljena rebra i druge ozljede. U međuvremenu gradonačelnik Tomislav Tomašević umiruje Zagrepčane te uvjerava da neugodan miris koji osjećaju nije opasan za zdravlje

5.12.2023.
8:16
Patrik Macek/PIXSELL/RTL
VOYO logo

U utorak ujutro nastavljeno je odlaganje otpada na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec, i to na dio plohe na kojoj ne postoji zabrana odlaganja, nakon što je u ponedjeljak zbog odrona u kojem je teško stradao radnik Čistoće odlaganje otpada na Jakuševcu bilo prekinuto.

"Nastavljeno je odlaganje otpada na Jakuševcu, na dio plohe na kojoj ne postoji zabrana odlaganja", izjavila je jutros Hini glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je to odron na istom odlagalištu u manje u mjesec dana, a zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet za RTL Danas je rekao da se nada kako će redovan odvoz otpada iz grada krenuti već danas. Slično je najavio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je također kazao da bi normalno odlaganje trebalo krenuti već danas.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako piše 24 sata, radnici Čistoće dovoze smeće na deponij, i to na mjesto kod prvog odrona jer se to tako od njih traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ne istovaraju ga, neko se okreću i odlaze nazad zbog neadekvatnih uvjeta za rad.

Image
Foto: RTL

Sindikati su poručili kako radnici neće ići na odlagalište dok im se ne zajamči sigurnost, na što je Korlaet rekao da to nije njihova namjera te da im žele osigurati adekvatne uvjete rada i da budu sigurni. Na pitanje gdje će odvoziti otpad ako radnici neće ulaziti na odlagalište, Korlaet je otkrio plan da ga se odvozi u krug Jakuševca, ali na plohu koja je sigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se ne zna što je točno uzrokovali odron. U javnosti se počela spominjati eksplozija metana što Korlaet nije želio potvrditi.

Image
Foto: RTL

"Ne želim prejudicirati, Inspektorat je na terenu, isto kao i naš neovisni vještak. Imali smo niz sastanaka s projektantima, inženjerima kako bi sklopili slagalicu što se dogodilo, ali više informacija ćemo znati u narednim danima", poručio je pa dodao da možda i je došlo do oslobađanja neke sile, ali nema informaciju da je baš došlo do eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, jučer malo prije 7 sati ujutro došlo je do novog odrona na Jakuševcu, drugog u manje od mjesec dana. Od troje radnika, jedan je teže ozlijeđen, ali izvan životne opasnosti. Ostao je bez ruke, ima slomljena rebra i druge ozljede, a Tomašević je otkrio da su se čuli s njegovom obitelji i izrazili žaljenje zbog ozljede. Obitelji je ponudio svu pomoć gradske uprave i poduzeća te poručio da radniku i njegovim najbližima stoje na raspolaganju.

Ostali radnici su lakše ozlijeđeni, neki su bili u stanju šoka, no pušteni su na kućnu njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Tomašević umiruje Zagrepčane te uvjerava da neugodan miris koji osjećaju nije opasan za zdravlje. Uz stalne mjerne postaje, iz grada su naručili i dodatna mjerenja kakvoće zraka pomoću mobilne postaje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njihovim podacima, koje je putem društvenih mreža objavio gradonačelnik, pokazuju da su razine sumporovodika, amonijaka i merkapitanija u dozvoljenim intervalima, odnosno ispod graničnih vrijednosti.

"Mjerenja se rade kontinuirano, a prikazani rezultati pokazuju vrijednosti izmjerene mobilnim uređajem u 13:00 i 19:00 sati na dan odrona. Nadamo se da će vrijednosti ostati ispod graničnih i da će se neugodan miris postepeno smanjivati", napisao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li bilo nepravilnosti na Jakuševcu? Prije 2 tjedna Inspekcija zaustavila kamione, sumnja se da su došli iskrcati biootpad

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo