SJEĆANJE NA JUNAKA / FOTO Neizmjerno je volio Velebit: Njegovi suborci odali su mu počast hodnjom po njegovoj planini

Image
Foto: MORH / T. Brandt

Bojnik Nenad Matak – Meho junak je Domovinskog rata kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela

13.3.2019.
21:00
MORH / T. Brandt
VOYO logo

Na 16 kilometara dugu hodnju na Velebitu pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) predvođeni zapovjednikom ZSS-a, brigadnim generalom Pericom Turalijom, krenuli su u srijedu, u povodu obilježavanja 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih snaga, bojnika Nenada Mataka – Mehe, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane RH.

Uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, na hodnji su sudjelovali i članovi obitelji bojnika Mataka te predstavnice Udruge žena Domovinskog rata grada Zadra, zadarska HVIDR-a, zadarska Udruga dragovoljaca i veterana te predstavnici Udruge 7. domobranske pukovnije grada Zadra.

Odavanju počasti poginulom junaku Domovinskog rata, pridružio se i stopostotni ratni vojni invalid Klaudio Vidajić koji je zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i predstavnicima braniteljskih udruga, sudjelovao u 16 kilometara dugoj hodnji na Velebitu, navodi se u priopćenju.

General Turalija naglasio je važnost obilježavanja ovakvih obljetnica kako bi i buduće generacije nastavile njegovati uspomenu na Domovinski rat i sve hrvatske branitelje koji su dali živote za domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Neizmjerno je volio Velebit: Njegovi suborci odali su mu počast hodnjom po njegovoj planini

Image

Neizmjerno je volio Velebit: Njegovi suborci odali su mu počast hodnjom po njegovoj planini

''U ovoj hodnji bila su povezana dva cilja - jedan je da obilježimo na dostojanstven i prikladan način 26. obljetnicu stradanja našeg Nenada, a drugi cilj je bio kroz organiziranu hodnju provjeriti sposobnosti pripadnika ZSS-a koji će i ove i sljedeće godine, biti upućeni u različite misije“, kazao je general i naglasio da je u ovoj hodnji sudjelovao i veliki broj mladih. 

''Oni su tu da nastave gajiti uspomenu na sve poginule hrvatske branitelje, a pogotovo pripadnike specijalnih snaga koji su dali svoj život za domovinu. Značajno je i to što se pripadnici ZSS-a osposobljavaju i gaje jedan duh zajedništva i pobjede vezan uz Domovinski rat; mislim da nema boljih prigoda od ovakvih dana da pokažemo način kako je netko tko je bio pripadnika specijalnih snaga, položio život na oltar domovine“, kazao je zapovjednik ZSS-a.

Polazna točka hodnje bila je u Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno, a završena je na točki Račabuša, mjestu pogibije bojnika Mataka, gdje se paljenjem svijeća još jednom odala počast poginulom hrvatskom branitelju.

Bojnik Nenad Matak – Meho junak je Domovinskog rata kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Bojnik Matak smrtno je stradao 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci danas svjedoče kako je posebnu ljubav imao prema Velebitu i govorio: "Ako ginem, neka ginem tamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo