FOTO: / Dunav nezaustavljivo raste, Drava se izlila u Osijeku!

Veliki vodeni val koji stiže Dunavom sve je bliže Hrvatskoj. Od Vukovara je udaljen manje od 200 kilometara i putuje južnom Mađarskom.

11.6.2013.
9:58
VOYO logo

Nakon obrane Budimpešte, u kojoj je Dunav dosegnuo povijesni maksimum od 892 centimetra, mađarski vojnici premješteni su na jug. Njih 1200 helikopterima je prebačeno na područje između Dunafoldvara i Mohača. U jednom danu vodeni val približi se 60 kilometara, pa se kod nas očekuje tijekom petka.

Dok ne stigne na istoku naše zemlje već je počela borba za kuće, brane se ceste i mostovi. Drava se u Osijeku izlila na lijevu, nebranjenu obalu, a u Vukovaru dragovoljci i vojska danonoćno učvršćuju nasipe, javlja HRT. Strah od Dunava i Drave postoji, ali i nada da će se teže posljedice prolaska vodenog vala izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Batini padaju rekordi

Dunav kod Batine nastavio je rasti i u posljednja 24 sata porastao je za 40 centimetara, te je u 15 sati iznosio 731 centimetar. U Vukovaru su izmjerena 595 centimetra, dok je vodostaj Drave u Osijeku na 434 centimetra.

"Iako smo mi ove godine imali već šest vodenih valova i na Dunavu, desetak na Savi i Kupi i mi smo redovno u stanjima obrane od poplava. No, s obzirom na stanje u Mađarskoj i susjednim državama, ovo smo ipak podigli na višu razinu prije nego što je proglašena izvanredna obrana od poplava", kazao je glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, koji je u utorak obišao mjesta uz Dunav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik stožera za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo od jutra na terenu obilazi dragovoljce i vojsku koji se pripremaju za dolazak velikog vodenog vala. "Očekuje se vodeni val od cca 7 i pol metara što je rekord. Bit će sve dobro ako Bog da lijepo vrijeme, da nemamo kiše jer zbog blokada otpadnih voda od kiše bi se sve moglo zakomplicirati", objasnio je Sabo.

Svi se nadaju da se ove godine neće ponoviti strašne poplave, ali se svi spremaju na najgore, dodao je Sabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi nasipi su viši od vala'

U Osijeku se Drava već izlila na lijevu obalu i poplavila šetnicu, zbog čega je najavljeno i zatvaranje osječkog Zoološkog vrta. Izvanredne mjere obrane od poplave bit će proglašene kad Drava dosegne 500 centimetara.

Drava poplavila šetnicu

Ivica Nađ iz Hrvatskih voda je za MediaServis kazao kako neće biti problema s prelijevanjem jer su nasipi viši i od vodostaja u najgorem scenariju. "Sve pripreme su u završnoj fazi za prihvat maksimalnog vodostaja. Međutim, točan iznos maksimalnog vodostaja nas ne zabrinjava nego mi posvećujemo pažnju očuvanju stabilnosti naših nasipa koji su viši od najavljivanog vodostaja", rekao je Nađ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna uprava za zaštitu i spašavanje sinoć je priopćila da su započeli pripremni radovi na dogradnji i ojačanju sustava obrane od poplava na području 34 rijeke Drave i Dunava i području malog sliva Baranja, čiji su najvažniji vodotoci dunavski pritoci.

Zaključeno je i da u Vukovaru do srijede, 12. lipnja, treba napuniti 110.000 vreća s pijeskom, od čega će se 70.000 ugraditi u nasipe, a 40.000 bit će u pričuvi. Bit će isključena i javna rasvjeta na Otoku športova te u strogom središtu grada, kako ne bi došlo do kvarova i drugih neželjenih posljedica. U Lovasu će Hrvatske vode dostaviti 3.000 napunjenih vreća s pijeskom, te će se postaviti nasip na ugroženom dijelu naselja Opatovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo