imamo i mi svog aduta / FOTO I CNN objavio popis sela diljem svijeta 'koje morate vidjeti'. Jedno je i iz Hrvatske...

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Popis uključuje male gradove i sela iz različitih mjesta poput Meksika, Kine, Etiopije i Italije. Ne postoji rangiranje sela i sva su navedena abecednim redom na engleskom jeziku

17.11.2023.
11:26
Kristina Stedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Svi putoholičari koji bi ove zime željeli posjetiti manju, autentičniju lokaciju, mogu birati između njih čak 55.

Posebna agencija Ujedinjenih naroda UNWTO, Svjetska turistička organizacija, objavila je ovogodišnji popis najboljih turističkih sela, a na njemu se našlo i selo Lijepe Naše - Slunj, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka UNWTO-a donesena je nakon opsežnog ocjenjivanja vrlo detaljno razrađenih kriterija među kojima su kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih dobara, gospodarska, okolišna i društvena održivost, infrastruktura te razvoj za zdravlje i sigurnost.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Organizacije je u fokusirajući se na održivi turizam priznala 55 sela diljem svijeta. Popis uključuje male gradove i sela iz različitih mjesta poput Meksika, Kine, Etiopije i Italije. Ne postoji rangiranje sela i sva su navedena abecednim redom na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima se našao Slunj, grad u Karlovačkoj županiji. Grad se sa svojim Rastokama i mlinicama te rijekama Koranom i Slunjčicom pobijedio ostalih 260 prijavljenih lokacija.

Inače, Slunj je sa svoja 4.224 stanovnika sve češće odredište kako turista, tako i došljaka iz drugih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva koji slunjski kraj biraju za život. Ove godine grad posjetilo i čak 43.000 turista te ostvario 80.000 noćenja te su turisti pritom bili 22 posto brojniji nego lani u istom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

UNWTO kaže da prepoznaje "destinacije ruralnog turizma s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, predanošću očuvanju vrijednosti temeljenih na zajednici i jasnom predanošću inovacijama i održivosti".

Osim Slunja, na popisu UN-a našla su se i ostala 54 sela. Njihov popis možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najboljima u Aziji mogli bismo istaknuti Dongbaek na južnokorejskom otoku Jeju koji je poznat po svojim cvjetovima kamelije, i selo Shirakawa u Japanu koje je pak smješteno prefekturi Gifu sjeverno od Nagoye. Omiljen je zimi, kada su šiljasti, slamnati krovovi na seoskim kućama prekriveni snijegom, stvarajući prekrasan učinak.

Image
Foto: profimedia

Na ovogodišnjem popisu kineska su sela s održivim turizmom zauzela čak četiri mjesta uključujući Xiajiang u istočnoj pokrajini Zhejiang, gdje mještani održavaju tradiciju poput pripreme čaja i kineske opere podučavajući ih posjetiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijsko selo koje je teško stradalo u potresu 2001. godine uspjelo se obnoviti i rastu zahvaljujući svojoj turističkoj aktivnosti. Dhordo se nalazi u slanoj pustinji Rann i sve je poznatije u svijetu.

Osim našeg Slunja u Europi bismo mogli izdvojiti španjolsko selo Sigüenza . Radi se o popularnom izletištu s lakim pristupom Parku prirode Barranco del Río Dulce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala kneževina Andora bez izlaza na more nije toliko poznata kao njezini susjedi, ali njeno selo Ordino bilo je poznato po svojoj poljoprivrednoj povijesti kao i po dva lokalna festivala, Les Falles i Blagdan Sant Pere, koji se održavaju na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Što se tiče Južne Amerike, vrijedi spomenuti Yanque poznato to toplim izvorima kanjona Colca te Chacas koji je UNESCO-ov rezervat biosfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo