morska mjesečina / FOTO Dubrovčane i turiste peckaju meduze. Znanstvenica otkrila vrstu: 'Izazivaju dosta boli, treba čak popiti tabletu protiv bolova'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ova vrsta meduze na talijanskoj obali stvara velike probleme jer se pojavljuju puno češće i u većim brojevima pa su čak posegnuli za postavljanjem mreža kako bi zaštitili kupače

5.7.2023.
9:10
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Meduze su se pojavile na dubrovačkom području i to na plažama od Babinog Kuka do Orašca, javlja Dubrovački dnevnik koji ističe kako su im se javili čitatelji koji tvrde da su ih neke već nekoliko puta opekle.

Riječ je, kako je na temelju fotografija utvrdila znanstvenica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Ivona Onofri, pelagia noctiluca. Poznate su i pod imenom morska mjesečina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubrovački dnevnik

"Najozloglašenija je to vrsta u Mediteranu jer se pojavljuje u nakupinama i izaziva jake opekotine. Druge vrste nemaju takve žarne stanice i toksin koji bi radio problem ljudima", rekla je za Dubrovački dnevnik.

"Obojene su lagano ružičasto i ljubičasto, a u moru se jako teško vide i to je problem. Opekotine koje naprave su dosta bolne, a potraje bol i ožiljak nekoliko dana. Naravno, ovisi i o koži, ali nekima može ožiljak potrajati i mjesec dana", dodaje pa savjetuje kako si pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Tvrdi da opekotinu treba isprati morskom vodom, a nakon toga eventualno staviti antihistaminsku kremu i led. Govori i da nisu isključene ni tablete protiv bolova jer žarne stanice ove meduze uzrokuju "dosta boli".

Inače, ova vrsta meduze na talijanskoj obali stvara velike probleme jer se pojavljuju puno češće i u većim brojevima pa su čak posegnuli za postavljanjem mreža kako bi zaštitili kupače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Opasne kompas meduze šire se Jadranom: 'Ako vas opeče, nikako ne ispirite tekućom vodom!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo