Maleno biće velikog srca / FOTO Dobro zapamtite ovu djevojčicu! Svima nam služi za primjer: 'A rekli su da nikada neće govoriti...'

Image
Foto: HU 'Dobra volja'/RTL.hr

'Petaši' su se odazvali Marijinu prijedlogu pa su skupili hranu, higijenske potrepštine, odjeću i igračke koje su donirali

6.12.2020.
16:10
HU 'Dobra volja'/RTL.hr
VOYO logo

Predivna priča stiže nam iz Zagreba. Točnije, iz zagrebačkog Vukomerca, a glavna protagonistica je 11-godišnja Marija Topalović, učenica 5.B razreda osnovne škole ''Vukomerec''.

Marija je, naime, u svom razredu pokrenula humanitarnu akciju u kojoj su sudjelovali svi njezini prijatelji iz razreda, a ubrzo su se uključili i ostali razredi škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Petaši'' su se zajedno sa svojim roditeljima odazvali Marijinu prijedlogu pa su skupili hranu, higijenske potrepštine, odjeću i igračke koje su donirali udruzi ''Dobra volja'' koja obilazi stotinjak obitelji godišnje.

Težak period i loše dijagnoze

No, Marijina mama Jelena nam je otkrila još jednu iznimno važnu stvar o ovoj plemenitoj djevojčici, a koju dosad mnogi nisu znali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Marija nije samo posebna zbog ove akcije koju je pokrenula. Marija je djevojčica koja nije odrastala kao druga, zdrava, djeca. Ona je bila dijete s autističnim spektrom. Dijagnoza, koju je dobila kada je imala tri godine, je bila najgora. Rečeno na je da nikada neće pričati, da neće ići u redovnu školu... Dakle na Suvagu je dobila dijagnozu da je defektno dijete koje neće funkcionirati u društvu'', otkrila nam je Jelena Topalović.

Image

Dobro zapamtite ovu djevojčicu! Svima nam služi za primjer: 'A rekli su da nikada neće govoriti...'

Image

Dobro zapamtite ovu djevojčicu! Svima nam služi za primjer: 'A rekli su da nikada neće govoriti...'

''Mi se nismo s time mogli samo tako pomiriti. Uključili smo se u niz udruga, surađivali s brojnim stručnjacima i počeli s njom raditi svakodnevno. Svaki dan terapije, psiholog, defektolog, logoped... Ona se čudom izvukla'', pojašnjava emotivna majka te dodaje kako je Marija čudo od djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, unatoč dijagnozi i procjenama zdravstvenog stanja koje nisu baš ulijevale nadu, Marija je danas odlična učenica koja pohađa redovnu školu uz individualizirani program. Nije imala ni odgodu pri upisu u školu, a od velike pomoći joj je i osobni asistent.

''Čak se i mnogi stručnjaci čude da se iz tog stanja izvukla'', govori majka Jelena i naglašava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moram istaknuti njezin razred koji ju je prihvatio i njezinu učiteljicu prve četiri godine škole bez koje Marija ne bi bila tu gdje jest. Doista je dala sve od sebe da joj pomogne, da ju ''gura''...

Godinama doniraju 

Iako obitelji Topalović ovo nije prva humanitarna akcija u koju su se uključili, ovo je prvi puta da javno istupaju. Glavno im je, kaže Jelena, da nekome pomognu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine je Marija pomislila da bi mogli nešto donirati kao razred ili škola.

''S obzirom da nije baš snalažljiva u komunikaciji, pitala me kako bi to izvela pa sam joj predložila da objavi u razrednoj WhatsApp grupi i vidi hoće li se ostala djeca složiti'', prepričava Jelena Topalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija je učinila kako joj je mama predložila, a ostali su, zajedno s razrednicom, ubrzo oduševljeno prihvatili prijedlog.

Iako smo je ''ulovili'' dok se spremala za polazak u školu, Marija je ipak pronašla malo vremena za razgvor. Kazala nam je da joj je u škoii super.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piali smo ju kako se osjećala kada su prijatelji iz razreda prihvatili njezin prijedlog za sudjelovanjem u humanitarnoj akciji.

''Osjećala sam se sretno i super. Da, jako sam bila sretna. Volim pomagati drugima. Bilo mi je žao siromašnih i onda sam odlučila pomoći'', rekla je vesela Marija koja je itekako imala od koga naučiti kako pomagati drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, njezina obitelj već nekoliko godina donacijama surađuje s udrugom ''Dobra volja'', a ove godine je prvi put  i u školi pokrenula akciju. Škola je i lani sudjelovala, ali ovo je prvi puta da je baš na Marijinu inicijativu.

Marija je od Udruge u znak zahvale dobila crveni kišobran koji ju je toliko razveselio da se morala s njime i predsjednicom Udruge Marijanom Matešić, fotografirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matešić je, pak, za RTL.hr kazala kako osim osnovne škole ''Vukomerec'', još nekoliko osnovnih škola redovito donira za potrebite. Riječ je o osnovnoj školi ''Rugvica'' i ''Marija Jurić Zagorka'' iz zagrebačke Dubrave.

Nakon teksta koji smo objavili prošli vikend, Udruzi su se još javile škole iz Sv. Ivana Zeline, Varaždina i Hvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže se da na mladima svijet ostaje, a ova djeca su dokaz da Hrvatska može biti sretna s mladošću koju ima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo