FORUM MLADIH OŠTRO NAPAO VLADINU POLITIKU ZAPOŠLJAVANJA: / 'Stručno osposobljavanje se pretvorilo u stručno iskorištavanje'

Image

Forum mladih SDP-a smatra da je u smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj od 2018. do 2020.

28.12.2017.
19:05
VOYO logo

"Vlada RH je na sjednici u četvrtak usvojila smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj od 2018. do 2020. godine. Prema informacijama koje su dostupne u ovom trenutku, moramo odmah reagirati: smatramo da u tim smjernicama dolazi do nedostatnog i polovičnog redefiniranja stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa", istaknuo je u priopćenju Forum mladih SDP-a.

Image
MINISTAR PREDSTAVIO NOVE MJERE VLADE: /

'Prvo želimo utvrditi koliki broj među nezaposlenima stvarno želi raditi'

Image
MINISTAR PREDSTAVIO NOVE MJERE VLADE: /

'Prvo želimo utvrditi koliki broj među nezaposlenima stvarno želi raditi'

SOR je u vrijeme kad je bio implementiran bio potreban kao vatrogasna mjera jer je u tom trenutku bilo oko 400.000 nezaposlenih te nije bilo natječaja, a još nismo imali otvoreno EU tržište, podsjeća Forum mladih SDP-a i ocjenjuje da su se danas okolnosti znatno promijenile te da SOR narušava tržište rada te da se pretvorio u "stručno iskorištavanje" posebice mladih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOR ostaviti samo za one koji moraju stažirati

Zato je, kako ističu, potrebno dati punu financijsku potporu i osnažiti institut pripravništva, a SOR, bez ograničenja dobi, kao što su otpočetka predlagali, ostaviti samo za vezane obrte i zvanja za koje je staž uvjet za polaganje stručnoga ili majstorskog ispita, i to uz kvalitetno mentorstvo i kvalitetne uvjete rada.

"Kako bismo pokazali stvarnu brigu za mlade, potrebno je izmijeniti Zakon o poticanju zapošljavanja u kojem bi se mogućnost SOR-a ostavila samo za srednju stručnu spremu, u vezanim obrtima, koji nakon dvije godine mogu polagati majstorski ispit i tako dobivaju mogućnost da i sami postanu poduzetnici - obrtnici, i samo za zvanja za koja je potrebno polaganje stručnog ispita. Naime, oni su bez tog staža, koji je uvjet za polaganje stručnog ispita, potpuno nekonkurentni na tržištu rada", ističu u Forumu mladih SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jače pripravništvo

Također ističu kako je SOR za sva ostala zanimanja potrebno izbaciti iz spomenutog zakona, a pripravništvo sufinancirati i osnažiti.

"Ovo što je danas predstavila Vlada nipošto se ne može smatrati ozbiljnom mjerom za rješavanje problema koji su se nagomilali zahvaljujući zloporabi ideje i potreba SOR-a. SOR i pripravništvo kako ih Vlada RH sada uređuje ne mogu zajedno egzistirati i to je prijevara mladih ljudi. Između te dvije mjere uvijek će prevladati SOR i time Vlada ne stvara povoljnu poziciju na tržištu rada za mlade ljude", smatra Forum mladih SDP-a i poručuje: "Kvalitetno osposobljavanje, dostojna plaća, sigurno i kvalitetno radno mjesto - ostanak u Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo