PLJUŠTE REAKCIJE / Stranka Fokus ima strategiju za rat protiv neradne nedjelje: 'Argumenti oko zabrane su potpuno nesuvisli'

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Davor Nađi u razgovoru za Net.hr najavio je da će stranka Fokus tražiti ocjenu ustavnosti zakona o zabrani rada nedjeljom

12.8.2023.
18:40
Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo

Zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom izazvao je lavinu reakcija posljednjih dana, nakon što je izazvao potpuni kolaps proteklog vikenda.

Reakcije su najžešće kod onih koji se protive ograničavanju rada, posebice na obali koja se nalazi u jeku turističke sezone. Brojni gradovi i općine zadnjih su dana doskočili tom problemu na način da su proglasili takozvane "sajamske dane", posebice za blagdan Velike Gospe koji je pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim trikom, gradonačelnici i načelnici dozvolit će obrtnicima i poduzetnicima da rade na otvorenom u danima kada zakon ne dozvoljava rad.

Image
HRANA ZA INFLACIJU /

Andrej Plenković će prije izgubiti izbore zbog zabrane rada nedjeljom nego zbog korupcije

Image
HRANA ZA INFLACIJU /

Andrej Plenković će prije izgubiti izbore zbog zabrane rada nedjeljom nego zbog korupcije

Dosta veliku pljusku HDZ-ovom zakonu opalili su gradovi na moru, Pula i Split, koji su sve nedjelje u kolovozu i rujnu proglasili sajamskim danima, ali i stranka Fokus koja je objavila da su svi njihovi gradonačelnici i načelnici odlučili proglasiti sajamske dane u svojim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time su se u Fokusu priključili inicijativi Udruge Glas poduzetnika, koja je pokrenula ovu inicijativu pozvavši jedinice lokalne samouprave da joj se priključe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju koje su izdali u četvrtak, Fokus je kazao da podržava inicijativu Udruge Glas poduzetnika (UGP) koja je pozvala gradonačelnike i načelnike da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima, tako da proglase manifestacije ili sajamske dane. Ovom "prosvjedu“ pridružit će se Pirovac kao jedno od popularnih ljetnih turističkih središta, ali i Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ.

Svi gradonačelnici i načelnici spomenutih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati kako je Vlada RH napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kojem je to svemiru bitnije piti kavu u restoranu, gledati film u kinu ili uplatiti listić u kladionici nego u trgovini moći kupiti svježi kruh, dječju hranu ili pelene? Neki kažu da se kupovina može obaviti dan ranije, ali može se doma i kava skuhati, film odgledati, a postoji i online klađenje! Dakle, svi argumenti oko zabrane rada trgovina nedjeljom jednostavno nemaju veze s logikom i realnošću te su potpuno nesuvisli", rekao je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi odmah po najavi donošenja ovog, za brojne, suludog zakona.

Zakon ide na ocjenu ustavnosti

U razgovoru za Net.hr, Davor Nađi rekao je da je za sada od strane njihovih članova koji su na vlasti, sajamski dan proglašen za Veliku Gospu. "Obzirom da je većina naših gradonačelnika i načelnika, gradonačelnica i načelnica na vlasti u kontinentalnoj Hrvatskoj, preko ljeta tu nema baš toliko puno kao na obali štandova na ulicama, tako da će osim Pirovca koji će malo aktivnije proglašavati sajamske dana kroz ljeto, naši kontinentalci tu opciju više koristiti kroz jesen i bliže zimi“, kazao je Nađi, dodavši da prema prvim informacijama koje ima nakon ovog poteza, ljudima na tim područjima to se svidjelo pošto te odluke nikoga ne tjeraju da mora raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko želi raditi može, a ako ne želi, i dalje će imati zatvoreno kao i bilo koju drugu nedjelju ili blagdan", kaže.

Stranka Fokus ne staje samo na tome, a Nađi najavljuje i daljnje korake koje će napraviti. "Ono što ćemo kao stranka sigurno napraviti je podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti tog zakona te vidjeti još koji drugi alati stoje na raspolaganju da se borimo protiv zabrane rada trgovine nedjeljom", kaže Nađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nova praksa u Hrvatskoj: Udar na sporni zakon! Sajmenim danima protiv neradnih blagdana i nedjelja

Upitan smatra li da će ustavni sud donijeti odluku o ovom spornom zakonu kakvu je i ranije donosio (op.a. ovakvi zakoni su ranije padali na Ustavnom sudu), Nađi kaže da bi Ustavni sud trebao donijeti takvu odluku. "Znamo da se odluke Ustavnog suda nekada čine malo dvojbene. Ustavni sud u Hrvatskoj nekako se više pretvara u političko tijelo nego u pravosudno tijelo, tako da nisam siguran koliko će stvarno ustavni sud odlučiti u skladu s Ustavom, ali ako će odlučivati u skladu s Ustavom, rezultat bi trebao biti kao i prvih nekoliko puta", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je, dodaje, diskriminacija postoji. "Diskriminacija malih u odnosu na velike, diskriminacija pekarnica u odnosu na benzinske crpke, trgovina u odnosu na benzinske crpke, zaposlenika u sektoru trgovine u odnosu na zaposlenike u ugostiteljstvu i slično. Cijeli niz diskriminacija postoji i samim time bi taj zakon trebao biti protuustavan", rekao je Davor Nađi za Net.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo