FIŽULIĆ O VRAĆANJU INA-e: / 'Prodaja HEP-a je loša i ishitrena ideja ove Vlade, moglo bi se dogoditi da na kraju sve propadne'

Image

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić komentirao je otkup dionica INA-e od mađarskog MOL-a u emisiji Novi dan N1 televizije.

4.1.2017.
10:08
VOYO logo

INA je prije godinu dana vrijedila 51 posto manje, a na taj je način rasla tržišna kapitalizacija MOL-a. Konačna cijena mogla bi ovisiti o rastu cijena nafte, a Hrvatska u svom podzemlju ima četiri milijarde dolara vrijednu naftu koja će se crpiti još 10 do 15 godina, kaže Fižulić i zaključuje da vrijednsot INA-e nije zanemariva te da Vladin plan da ju otkupi za 800-900 milijuna eura ne drži vodu.

Image
MINISTRICA DALIĆ: /

'Prodajom 25% HEP-a za kupnju Ine uklanjamo prostor za uhljebništvo'

Image
MINISTRICA DALIĆ: /

'Prodajom 25% HEP-a za kupnju Ine uklanjamo prostor za uhljebništvo'

'Vraćanje INA-e lijepo zvuči, ali Hrvatska ne raspolaže tim financijama'

Nacionaliziranje INA-e bio bi presedan, smatra Goranko Fižulić, ali dodaje da Vlada može natjerati MOL na drugačije ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, otkup dionica od MOL-a gotovo je jedini način za Hrvatsku da vrati INA-u.

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

'Vraćanje lijepo zvuči, ali raspolaže li Hrvatska takvim financijama i čemu bi to služilo', upitao se Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako država raspolaže viškom para, zašto ne kupi HT ili Zagrebačku banku?'

Kada je riječ o raspisivanju referenduma, što je predložio SDP-ov Gordan Maras, Fižulić kaže da se radi o poslovnoj, a ne samo političkoj odluci i stoga referendum ne može o tome odlučivati.

'Ako država raspolaže viškom para zašto ne kupi HT od T-coma? Imamo najsporiji internet. Zašto ne kupi Zagrebačku banku od UniCredita? Što je to strateški interes? To je interes građana, koji žele dobiti postojanu uslugu koju će što manje platiti. To je njihov interes. Proračun za 2017. je nategnut pa čak i friziran. Naprezati ga s pričama o kupnji bilo čega, o eskadrili aviona ili Ini nije ozbiljno. To koristi nečemu drugome. Da se mi zabavljamo', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prodaja HEP-a za INA-u je loša i ishitrena ideja'

Prodaja HEP-a kako bi se otkupile dionice INA-e nije dobra ideja, kaže Fižulić i ocijenjuje ju ishitrenom. Nema drugog cilja osim prikupljanja novca, a kada je riječ o tome, ne postoji niti jedinstvo unutar Vlade.

Image
Foto: Borna Filic/Grgur Zucko/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/Grgur Zucko/PIXSELL

Sve to bi mogao biti jedan od najvećih spinova u hrvatskoj politici u posljednjih desetak godina, ocijenio je bivši ministar gospodarstva. Na kraju bi se mogao dogoditi scenarij u kojem bi Vlada i godinu dana pregovarala s MOL-om, na kraju čega će se ispostaviti da je MOL postavio previsoku cijenu pa od svega u konačnici neće biti ništa, zaključio je Fižulić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo