rat s trgovcima / Filipovićev savjetnik: 'Nemojte dizati cijene, to je kerozin kojim se hrani inflacija'

Image
Foto: D. Petrić/D. Puklavec /Pixsell

Ministar je nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca otvoreno poručio da će znati odgovoriti na neopravdano dizanje cijena, trgovci tvrde da inflacija traje već godinu i pol zbog pandemije i rata u Ukrajini, ne zbog uvođenja nove valute

4.1.2023.
9:44
D. Petrić/D. Puklavec /Pixsell
VOYO logo

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević. koji je prije dva dana sudjelovao na sastanku s premijerom oko problema neopravdanog dizanja cijena te aktivno sudjeluje u razgovoru s trgovcima oko istog, objavio je jutros na društvenim mrežama poziv trgovcima da se ne dižu cijene i da zbog zarade ne upropaštavaju standarad građana.

"Pozivamo sve da spuste cijene, koje su digli zbog uvođenja eura. I trgovce i ugostitelje i obrtnike. Ne može se zbog par eura zarade više upropaštavati standard građana i rastakati društvo u kojem živimo. Nemojte dizati cijene, to je kerozin kojim se hrani inflacija", napisao je u svom statusu na Linkedinu .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ministar gospodarstva Davor Filipović u utorak se sastao s predstavnicima trgovačkih lanaca, na stolu je bila tema neopravdano poskupljivanje pod izlikom uvođenja eura i konverzije cijena. Trgovci su nakon sastanaka prilično ljuto otišli, nisu davali nikakve izjave, no ministar je bio rječit te je otvoreno priprijetio da će država znati odgovoriti na dizanje cijena bez opravdanja, priprijetio je i objavljivanjem crnih lista.

"Podižu cijene i tako pokušavaju prevariti građane, to im neće proći. Ako se pogleda mjesec rujan, ograničili smo cijenu devet osnovnih proizvoda kako bi pomogli sugrađanima u potrebi. Tada su trgovci govorili da će propasti, da će biti nestašice. Ništa od toga nije se dogodilo. Od devet proizvoda čak sedam ima niže cijene, došlo je do konkurencije, cijene su se spustile. Danas sam trgovačkim lancima poručio i svima koji će pokušati iskoristiti da zarade na teret građanima, to im neće proći i učinit ćemo sve da zaštitimo građane", rekao je ministar nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rasta cijena /

Ministar prijeti trgovcima: Od crnih lista do inspekcija

Image
rasta cijena /

Ministar prijeti trgovcima: Od crnih lista do inspekcija

Trgovci su uzvratili da su neugodno iznenađeni prijetnjama ministra. "Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili", poručili su u utorak iz Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Dodali su da su cijene posljednjih godinu dana rasle, ali ne zbog eura, nego zbog pandemije i rata u Ukrajini, a da je inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju oko 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo