'POMAŽEMO GRAĐANIMA' / Filipović: 'Za bolnice, škole, vrtiće i institucije osiguran je hrvatski plin. Do 31. ožujka nema poskupljenja'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Donijeli smo odluku kojom pomažemo građanima ali i najpotrebitijima u zemlji', kazao je Filipović

20.10.2022.
13:46
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je odluku Vlade da će INA sav plin koji je proizveden u Hrvatskoj prodati HEP-u, iako se na kraju ispostavilo da to nije moguće.

"Pokušava se podići nekakva bura, pa da malo stanemo na loptu. Za sve bolnice, škole, vrtiće i sve institucije osiguran je hrvatski plin po cijeni od 41 eura. Vlada je jučer donijela odluku koja ide u tom smjeru. Poznato je da smo INA-i naložili da podigne proizvodnju plina za 10 posto. Što se tiče promjene uredbe, za sedam kupaca postoje fiksni ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti. Da se ide u jednostrano raskidanje bila bi veća šteta nego korist i raskid bi značio tužbu tih kupaca prema INA-i, a onda bi INA tužila nas. Zato smo napravili taj izuzetak, a u uredbi smo napisali da čim ti ugovori budu gotovi, INA će biti u obvezi sav taj plin transferirati HEP-u", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je kazao da će distributeri koji imaju gubitke moći od HEP-a kupiti plin, te da će to rezultirati da se do 31.3. nikome ne poveća cijena plina.

Image
BEZ ŠTETE /

Umjesto plinom ili strujom, rovinjska bolnica grijat će se morem: Evo kako će to funkcionirati

Image
BEZ ŠTETE /

Umjesto plinom ili strujom, rovinjska bolnica grijat će se morem: Evo kako će to funkcionirati

"Donijeli smo odluku kojom pomažemo građanima ali i najpotrebitijima u zemlji", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako će odluka biti objavljena danas, a sutra stupiti na snagu.

"Svi će se moći javiti HEP-u da preuzmu te količine plina. Najvažnije je da hrvatski plin ide hrvatski institucijama", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao da je razgovarao s INA-om i Petrolom o cijenama dizela i benzina.

"Svjesni su predstavnici naftne industrije da su cijene visoke. Razgovarali smo o nekim perspektivama što i kako dalje. Nikome iz industrije nije drago što ograničavamo cijene, ali to činimo da pomognemo građanima i gospodarstvu, i oni su toga svjesni", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je kazao i da se očekuje neizvjesna situacija i da treba pokrenuti razgovore kako pomoći građanima i gospodarstvu te da je sigurnost opskrbe neupitna.

Kazao je i da po pitanju cijena plina čekaju rješenje Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih dana je cijena plina na svjetskim burzama pala pa se možda dogodi neki pomak jer su sva skladišta u Europi puna. Glavni problem su špekulanti. Europa plaća cijenu plina kao da je nestašica plina, a nestašice nema, plina je dovoljno na tržištu. Nadamo se da će se situacija stabilizirati", kazao je Filipović.

Komentirao je povrat INA-e u hrvatske ruke te kazao da će o tome svi biti pravovremeno obaviješteni. Komentirajući sastanak s predstavnicima MOL-a oko afere u INA-i, Filipović je kazao da je išta valjalo da se sve ne bi dogodilo. Istaknuo je da se način upravljanja mora mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na privremeno gašenje riječke rafinerije. “Naši građani neće plaćati skuplje dizel i benzin jer rafinerija neće raditi par mjeseci.”

Komentirao je svjedočenje Davora Mayera na Antikorupcijskom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li on potpisnik memoranduma? On je to potpisao. Znate što? Kad se nešto događa onda se tad izražava nezadovoljstvo, a ne 10 godina kasnije. Zašto kasnije dolazi s naknadnom pameću? U trenutku se kaže ja sam protiv, rekao bih svaki čast.Što tad nije rekao da mu nešto ne valja, je li zbog plaće ili nečeg drugo", kazao je Filipović.

Kazao je da je Antikorupcijsko vijeće potpuno kompromitirano svjedočenje Uskokovog optuženike Dragana Kovačevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo