upisi na fakultete / FER i ove godine apsolutni hit među maturantima. Ali zanijemit ćete koliko ih želi postati kriminalist...

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Na najtraženijem FER-u upisuju 650 studenata, a prijavilo se 2380 kandidata. Popularni su u i medicina, arhitektura, farmacija, ekonomija

25.5.2023.
10:45
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Po broju dosad prikupljenih prijava kandidata za upis na fakultete u Hrvatskoj, studijski program Elektrotehnike i informacijske tehnologije i Računarstva na zagrebačkom FER-u je najtraženiji - na ukupnu kvotu od 650 upisnih mjesta prijavilo se 2380 kandidata.

Otprilike svaki drugi kandidat ujedno je FER-ov popularni studij prijavio kao studij prvog izbora. Ukupnim brojem prijava, kao i brojem prijava prvog izbora (1203), ovaj je studij na prvom mjestu traženosti među budućim studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavljuje broj prijava kandidata na visoka učilišta, razvrstanih u dva dijela - ukupan broj prijava i broj prijava prvog izbora (upisni prioritet).

Image
NE MOŽE PREDAVATI /

Nakon što su joj oduzete akademske titule, Medicinski fakultet u Sarajevu raskinuo ugovor Sebiji Izetbegović

Image
NE MOŽE PREDAVATI /

Nakon što su joj oduzete akademske titule, Medicinski fakultet u Sarajevu raskinuo ugovor Sebiji Izetbegović

Po prvom kriteriju, studiji s najvećim brojem prijava, nakon elektrotehnike i računarstva, su Poslovna ekonomija i Ekonomija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu i Farmacija Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od tisuću prijava predano je za upis na studije Medicine, Psihologije, Fizioterapije (stručni), ali i Građevinarstva i Strojarstva. No, važan je kriterij prvog izbora, po kojemu se na drugome mjestu (nakon FER-a) našao studij Medicine u Zagrebu - na 300 upisnih mjesta dobili su 1301 prijavu, od kojih 732 prvog izbora, pa je u ovome trenutku omjer kandidata prvog izbora i kvote 2,5.

Po broju prijava prvog izbora slijedi Poslovna ekonomija, a na četvrtom mjestu je studij Arhitekture i urbanizma na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvorenih 135 upisnih mjesta primljeno je 905 prijava, od kojih je 538 prvi izbor. Na petom mjestu po broju prijava prvog izbora našao se studij Kineziologije u Zagrebu, na čijih je 250 upisnih mjesta stiglo ukupno 928 prijava, no njih 408 su prvi izbor. Šesto mjesto je zauzeo jednopredmetni studij Psihologije na Filozofskom fakultetu.

Na sedmom je mjestu po ovom kriteriju Farmacija, na osmome Pravo, a devetom Logopedija. Na desetom mjestu po broju prijava prvog izbora je stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kriminalistici upisuju 30 kandidata, a prijavilo ih se čak 628. To znači da na jedno mjesto konkurira čak 4,5 osoba, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo