'FEKALIJE PLIVAJU U MORU, SMRAD JE NEPODNOŠLJIV': / Mještani tvrde da se masovno iskapaju ilegalne crne jame

Image

'Godinama mještani pokušavaju obraniti uvalu da ostane kakva jest, ribarska, par mula, kao i prije'

19.4.2021.
7:23
VOYO logo

U Općini Rogoznica, u mjestu Zasela, stiže malo drugačija, ali jako ružna priča o devastaciji morskog dobra. Mještani upozoravaju da uvalom Šićenica, zaštićenom od bilo kakve gradnje, vrlo često plivaju fekalije te se ljeti širi nepodnošljiv smrad.

Kako su ispričali za portal Morski.hr, razlog vide u ilegalnoj crnoj jami koje kopaju vlasnici kontejnera i kamp-kućica. Navode da se kamp-kućice skoro serijski postavljaju na zemljištima uz ovu bivšu djevičansku uvalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Fotografija jutros snimljena. Novi iskop crne jame uz samo more i betoniranje samo gornje ploče. Ekocid koji je počeo nasipavanjem zemlje i tucanika do iskapanja crnih jami i postavljanja kontejnera, kamperica i slično", pokazali su mještani novinarima Morski.hr.

Image
MOROCID U MAKARSKOJ: /

Grad poznatu plažu nasipa nekvalitetnim materijalom: 'Našli smo ga na gradilištu novog vrtića'

Image
MOROCID U MAKARSKOJ: /

Grad poznatu plažu nasipa nekvalitetnim materijalom: 'Našli smo ga na gradilištu novog vrtića'

'U Covid godini devastacija je izvan kontrole'

"Problem postoji godinama. Započelo je nasipavanjem i stvaranjem plaže gdje ona po planu nije, a i bez ikakve studije utjecaja na okoliš. U nekoliko navrata nasipavanja, ubijena je posidonija, kamenice, periske, konjici… S vremenom se 'malo' popravilo dno i počele su rasti nove, male periske, no to je uništeno novim nasipavanjem tucanika miješanim sa zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Morski.hr.

Kako je dno izgledalo nekada i kako izgleda danas (fotka dolje desno)

Godinama se tu trude graditi. Godinama mještani pokušavaju obraniti uvalu da ostane kakva jest, ribarska, par mula, kao i prije. S vremenom cijela okolica, pogotovo u Covid godini, dobiva drugačiji izgled jer se kao gljive zabadaju kontejneri i kamperice na mini parcele. Tako u uvali Šićenica 'rastu' kontejneri. Bespravno se kopaju crne jame", govore stanovnici Zasela.

'Dno uvale izgleda kao površina Mjeseca'

Mještani su mišljenja da će se ono malo života u podmorju ubiti. Vele da dno uvale posve izgleda kao Mjesečeva površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlast Općine Rogoznica ne reagira i takvo ponašanje ide sve do Zagreba", javili su mještani portalu Morski.hr. Na Facebook stranici "Đirada po Rogoznici" također piše o radovima u Sićenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrana komunalnog redara nije ih zaustavila, građevinska inspekcija po običaju nije se pojavila na terenu, a naši bespravni graditelji u punom su zamahu. Vodosprema se upravo betonira, temeljna ploča skoro nalivena, a septička jama u cijelosti je iskopana, samo je prikrivena ili zakamuflirana od pogleda. Tako zvuči poruka, a mi kažemo: pravna država na djelu!", objavljeno je na "Đirada po Rogoznici".

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo