Evo što turiste doista zanima o Hrvatskoj!

"Zašto su svi vani na terasama kafića?", jedno je od najčešćih pitanja koje turistički vodiči čuju u svim hrvatskim gradovima.

7.7.2012.
12:25
VOYO logo

Turistički vodiči iz Zagreba, Pule i Šibenika otkrili su što se turistima najviše sviđa u Hrvatskoj.

"Ja turistima u šali kažem da je prvi najpopularniji sport u Hrvatskoj nogomet. A drugi najpopularniji je ispijanje kave i promatranje ljudi', kaže u šali Martina Cernogoroaz koja je licencirani turistički vodič još od 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Zagrebu se svi prestraše kada čuju top! Trudim se ne zaboraviti ih upozoriti na taj običaj jer da se nađemo pored topa i da on pukne, a da im prije to ne spomenem, mislim da bi svi popadali po podu", uz smijeh kaže Martina.

Dodaje da se turistima jako sviđaju i pekare, koje Zagreb ima gotovo na svakom uglu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće pitanje

"Zašto su svi vani na terasama kafića?', jedno je od najčešćih pitanja koje turistički vodiči čuju u svim hrvatskim gradovima. "To uvijek primijete, pa ja da baš ne kažem da se ne radi, kažem - znate, mi nemamo pauzu za ručak kao vi, već pauzu za kavu", kaže uz smijeh Irena Kuač za Dnevnik.hr iz Šibenika.

Kaže i da turisti, ako dođu malo izvan sezone, primijete i kada je grad "mrtav", a ulice prazne. Tada im kaže da je vrijeme sieste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je što to posebno fascinira turiste kada dođu u Šibenik.

"Svih ugodno iznenade dvije pojilice za pse i mačke iz 17. stoljeća na Marulićevu trgu odakle su životinje pile vodu ili dobivale hranu. Naime, sredina 17. stoljeća bio je period najveće kuge, a oni su baš tada izgradili pojilice za vodu psima lutalicama", kaže Irena. Dodaje još jednu zanimljivost koju možda ne zna ni velik broj Hrvata - Šibenik je bio prvi grad na svijetu koji je bio osvijetljen električnom rasvjetom preko hidrocentrale, 1895. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivo i rakija

"Zanimljive podatke, priče domaćih ljudi, legende - upravo to vole čuti turisti", kaže Sanja Mrvić koja radi kao turistički vodič u Puli. Kaže da sve oduševi legenda o svetoj Eufemiji iz Rovinja, priča o pulskoj Areni i to što je jedina od svih amfiteatara u svijetu imala 4 tornja u kojima se skupljala kišnica.

Vole i dobru domaću hranu i piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su oduševljeni domaćom rakijom, a nedavno sam imala grupu turista iz Venezuele, bili su to odvjetnici sa svojim suprugama. Kada sam mi spomenula hrvatska piva, odmah smo morali autobusom stati da se oni 'opreme' za put. Pivo jednostavno obožavaju", prepričava Sanja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo