Evo što Kosor demantira: Nije Fendi nego imitacija!

'Radi se o imitaciji', kazala nam je Martina Banić iz Banskih dvora o torbi Jadranke Kosor, valjda ne shvaćajući da bi time šeficu mogla uvaliti u veće probleme!

26.10.2010.
16:58
VOYO logo

Zamjenica predstojnika Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske nazvala je redakciju net.hr-a kako bi demantirala da torba Fendi Peekaboo s kojom se 'naslikava' premijerka Jadranka Kosor košta između 15 i 35 tisuća kuna. Sanirajući štetu nastalu zbog premijerkine ljubavi prema blještavim stvarčicama s potpisom, Martina Banić nam je prenijela premijerkinu poruku prema kojoj sporna torba nije original.

"Radi se o imitaciji", kazala je Banić, no na pitanje koliko ta imitacija košta i gdje je kupljena, glasnogovornica nije imala odgovor. Zamolili smo je da se raspita kod vlasnice torbe pa nam javi. Hoće li? Nadamo se, baš nas zanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, napomenimo da je do trenutka kada je premijerka nabavila torbu morao biti počinjen prekršaj iz Zakona o industrijskom dizajnu, iako postoji sumnja da se oglušila i o Kazneni zakon!

Kazna do tri godine zatvora?

Zakon o industrijskom dizajnu kaže u svojim prekršajnim odredbama, u članku 58., da će se "novčanom kaznom od 20.000,00 do 100.000,00 kuna kazniti za prekršaj pravna osoba koja izrađuje, nudi, stavlja na tržište (u promet), uvozi, izvozi ili koristi proizvod u kojem je sadržan tuđi industrijski dizajn ili na koji je primijenjen tuđi industrijski dizajn ili skladišti takav proizvod u navedene svrhe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna? "Za prekršaj iz stavka 1. i 2. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom od 2.000,00 do 8.000,00 kuna", navodi se u zakonu.

Sudbina torbe? "Proizvodi koji su nastali ili su pribavljeni izvršenjem prekršaja iz stavka 1., 2., 3. i 4. ovoga članka, kao i predmeti (alati i pribor) koji su pretežno upotrijebljeni u stvaranju proizvoda kojima se povređuje industrijski dizajn, oduzet će se i uništiti, bez obzira na to jesu li u vlasništvu počinitelja, o čemu konačnu odluku donosi sudbeno tijelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, još je zanimljiviji članak 285. Kaznenog zakona, koji navodi u prvom stavku da "tko protivno propisima o industrijskom vlasništvu povrijedi tuđi žig, model ili uzorak, oznaku podrijetla proizvoda ili koje drugo pravo industrijskog vlasništva osim izuma (članak 232.), kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine".

Na koga se sve to odnosi? Onaj "tko neovlašteno izrađuje, uvozi, prenosi preko granične crte, nudi, stavlja u promet, skladišti ili rabi proizvod koji je predmet zaštite iz stavka 1. ovoga članka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina Jadranke Kosor? Ma, kako je žena ipak priznala da nosi imitaciju, predlažemo oprosnicu, ali uz jedan uvjet. Po principu po kojem su mediji "gnjavili" ex premijera Ivu Sanadera i njegovog glasnogovornika Ratka Mačeka da pokažu račune za zbirku satova, pozivamo Kosor da javnosti podastre račune za Fendi (?) torbe. Ili njihove imitacije.

Nakon objave članka na net.hr-u o imitaciji na ruci naše premijerke, ponovno nas je nazvala Martina Banić. I dalje ne zna gdje je premijerka kupila torbu, niti koliko ju je platila, ali zna da "to je imitacija, ali nije krivotvorina"!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije Fendi, nego torba koja je vrlo slična Fendiju. Drugim riječima to je no-name torba", inzistira Banić.

Inače, štiti Zakonom o industrijskom dizajnu štiti se vanjski oblik određenog industrijskog proizvoda. Oponašanje modela postoji ako prosječan kupac proizvoda mora kod vanjskog oblika obratiti osobitu pažnju da bi uočio razliku između dvaju proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201010260114006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo