EVO I SNIJEGA, ZABIJELIO SE GORSKI KOTAR: / Slijedi kratkotrajno poboljšanje, a onda krajem tjedna opet prijete - bijele pahulje

Image
Foto: Screenshot: HAK Videozid

Noćas i ujutro je pao snijeg u Gorskom kotaru, a slično se vrijeme očekuje i u petak

4.3.2020.
9:17
Screenshot: HAK Videozid
VOYO logo

Noćas je u Gorskom kotaru snijeg zabijelio ceste i krajolik, a i dalje pada u nekim dijelovima regije. Zbog toga su na pojedinim državnim, županijskim i lokalnim cestama proglašeni zimski uvjeti.

"Vozači, budite oprezni, brzinu i način vožnje prilagodite uvjetima na cesti", upozorava meteorologinja N1 televizijeTea Blažević. Dodaje kako će prometnu situaciju i dalje otežavati oborina jer je nad Jadranom ciklonalno polje. U takvim okolnostima, padat će kiša i u nastavku dana na istoku Hrvatske, u njezinom gorju i na dijelu obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz kišne kapi, ponegdje je i dalje moguć snijeg, osobito u Gorskom kotaru. U četvrtak ćemo kratko predahnuti od oborine, i bit će sunčanije, a onda od petka stiže novo jače pogoršanje s kišom, a u gorju susnježicom i snijegom", navodi Tea Blažević.

Vakula: Od nedjelje stabilnije, ali uz jutarnje 'minuse'

S njezinom prognozom slaže se i Zoran Vakula, meteorolog HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U četvrtak mirnije i stabilnije, ali ujutro i još malo hladnije, u unutrašnjosti ponegdje uz slab mraz. I pritom u početku većinom sunčano, pa uz jačanje juga i jugozapadnjaka sve oblačnije, do kraja dana ponovno uz mjestimičnu kišu, koja će u petak i subotu povremeno padati u gotovo svim hrvatskim krajevima, a u gorju i malo snijega. Nakon južine, u subotu će opet biti bure, na sjevernom Jadranu vjerojatno i jake, na udare olujne. Od nedjelje se povećava vjerojatnost za stabilnije vrijeme, ali u kopnenom području i ponovno jutarnje temperaturne minuse...", navodi Vakula.

Meteorologinja DHMZ-a Dunja Plačko Vršnak, pak, prognozirala je za HRT kako bi u četvrtak ujutro snijega još moglo biti u višim krajevima, dok bi poslijepodne moglo biti djelomice sunčano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako će u gorju puhati sjevarac i sjeveroistočnjak, a podno Velebita jaka i olujna bura koja će uzrokovati valovito more. Najviša temperatura u gorju će biti između pet i sedam stupnjeva, a u Istri od 11 do 13 stupnjeva.

Popodnevno proljepšanje vremena

"U prvom dijelu srijede u Slavoniji, Baranji i Srijemu još može biti povremene kiše, a poslijepodne će sunčana razdoblja biti češća. Jutro će još biti relativno toplo s temperaturom između pet i sedam stupnjeva, a dnevna temperatura bit će oko 10 stupnjeva. U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno i uglavnom suho, uz najvišu temperaturu oko 11 stupnjeva te povremeno umjeren sjeverni vjetar", prognozirala je Plačko Vršnak vrijeme u kontinentalnoj Hrvatskoj za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednjem Jadranu i u dalmatinskom zaleđu bit će promjenjivo oblačno s kišom, uglavnom prijepodne. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, a ponegdje je ujutro moguć istočnjak i bura. Temperatura između 11 i 14 stupnjeva. I na jugu Hrvatske slični uvjeti - ujutro i prijepodne ponegdje kiša te istočnjak i jugo koji će navečer okrenuti na buru. Jedina je razlika nešto viša temperatura.

Image
Foto: HRT

Krajem tjedna nova promjena

No, smirivanje vremena potrajat će samo dva dana, jer od petka stiže novo pogoršanje, pa i snijeg u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U četvrtak u kopnenom području kratkotrajno smirivanje vremena uz hladno jutro pa će mjestimice biti slabog mraza. Poslijepodne će se sa zapada naoblačiti, pa će u petak i subotu povremeno biti kiše, a u gorju u subotu ponovno može biti susnježice i snijega. I na Jadranu u četvrtak pretežno sunčano uz postupan porast naoblake u popodnevnim satima, najprije na sjevernom dijelu. Zatim promjenjivo, povremeno s kišom, a u petak oborine ponegdje mogu biti obilnije. U petak će zapuhati jako jugo koje će u subotu okrenuti na buru", prognozirala je Plačko-Vršnak.

Image
Foto: HRT
Image
Foto: HRT
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo