EVO KAKO SE MJERE POŠTUJU U FRIZERAJU, POŠTI, LJEKARNI... / 'Ako netko ne nosi masku, stavlja majicu na lice i prekriva nos i usta'

Image
Foto: RTL

'Klijenti dolaze s maskom, a u slučaju da netko ne nosi masku stavlja majicu na lice i prekriva nos i usta, tako da nemam problema s tim.

17.7.2020.
13:52
RTL
VOYO logo

Nakon naglog porasta broja zaraženih koronavirusom, u Hrvatskoj su na snazi nove epidemiološke mjere. Jedna od tih je da nošenje zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima više nije preporuka, nego obveza. Ekipa RTL Direkta istražila je kako se obveza nošenja maski poštuje u pojedinim frizerskim salonima, poštanskim uredima, ljekarnama i pekranama.

"Svi klijenti moraju imati maske, neki negoduju i nose ih tijekom cijelog procesa izrade. Brojni od njih kažu da uopće nemaju maske sa sobom. U principu, najteže bude kod feniranja, ali tu klime rade onda na najjače", kazala je vlasnica jednog frizerskog salona u Zagrebu Marina Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HZJZ OBJAVIO TKO NE MORA NOSITI ZAŠTITNU MASKU, IZDALI I UPOZORENJE: /

'Mogu se dogoditi promjene na koži lica, posebno kad je vruće...'

Image
HZJZ OBJAVIO TKO NE MORA NOSITI ZAŠTITNU MASKU, IZDALI I UPOZORENJE: /

'Mogu se dogoditi promjene na koži lica, posebno kad je vruće...'

Nekad su s maskom u poštu ulazili smao kriminalci, sada svi

Frizerkama je potrebno puno maski jer kod pranja kose opere se i maska, a prilikom farbanja kose "ofarba" se i ona.

"Dojmovi nakon pranja i feniranja s maskom na licu? Ja to podržavam zbog svoje sigurnosti i njihove, ali nije ugodno. Bude vruće ispod", kazala je Marta iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad su s maskom na licu u poštu ulazili samo kriminalci, a sada svi. Nekada se novac s maskom na licu podizao ilegalno, a sada je ilegalan ulazak bez maske.

"Moram priznati da se klijenti pridržavaju pravila nošenja maska. Dolaze s maskom, u slučaju da netko ne nosi masku stavlja majicu na lice i prekrivaju nos i usta, tako da nemam problema s tim. Nisu nosili maske dok to nije bilo obavezno", kazala je za RTL službenica Hrvatske pošte Maja Zajec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čeka nas putovanje od 2 i pol sata s maskama, bit će ludo'

Pri ulasku u trgovine, osim novca u torbi morate imati spremnu i masku. U protivnom nećete dobiti ono što ste naumili kupiti, osim ako trgovci ne zažmire. Bez maske možete eventualno dobiti kavu na terasi, ali konobari ih moraju imati.

"Osam sati se još nekako uspije izdržati, ali kada se radi po 10 ili12 sati, onda je teško disati, gumice režu. Od ponedjeljka je krenulo obavezno, prije je bilo po željama i potrebama. Dosta je komplicirana interakcija s gostima, ljudi te ne čuju, moraš ponavljati, to dosta otežava", požalio se Sandel Odobašić, zamjenik voditelja ugostiteljskog objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vožnju vlakom više nije dovoljna samo karta. Ne smijete zaboraviti masku ni u najvećoj žurbi jer u protivnom iz vlaka letite van i do odredišta nećete stići.

"Putujem u Viroviticu i čeka nas putovanje od dva i pol sata s maskama na licu. Očekivanja su loša, vruće je, i vlak će biti pun. Ludo i nezaboravno", kazao je putnik Petar Furlan koji ipak smatra da bi nošenje maske trebalo biti obavezno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putujem za Ogulin, imam nekih sat i pol. Bit će dobro, samo da budemo zdravi. Imam dvije maske, jedna je u torbi. Vruće je," rekla je Mira iz Ogulina.

Prodaja maski u ljekarnama porasla za 30 posto

U ljekarnama vladaju gužve, jer svi traže maske. U jednoj na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u jednom danu ih je prodano dvjestotinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodaja je svako porasla, porast ide otkad je počela ta priča o obveznom nošenju. Pacijenti dominantno imaju masku, a oni koji nemaju, kako bi im dali liječničku uslugu, s njima komuniciramo na ulazu", kazao je magistar farmacije Tomislav Kukor.

Nova pravila nekima se ipak ne sviđaju. Bijesni su zbog obaveznog nošenja, a nekima ih je teško nositi. No, prema podacima dobivenima iz zagrebačkih Gradskih ljekarni, nakon najava iz Stožera o novim mjerama i obvezama, prodaja je porasla za 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo