STARIMA ISTEKAO ROK TRAJANJA / Evo kako izgledaju nove pancirke vrijedne 54 milijuna kuna: 'Ovo je vrh zaštite'

Stare pancirke, kažu u policiji, zadovoljavaju samo minimum standarda

2.9.2018.
20:00
VOYO logo

Policija nabavlja tri tisuće novih balističkih prsluka, u narodu znanih kao  pancirke u vrijednosti od ukupno 54 milijuna kuna. Mnogima se to čini skupo, pa je vijest o nabavi privukla veliku pozornost. Policija objašnjava da se radi o 10-ogodišnjem najmu i održavanju pancirki prijeko potrebnih policajcima. Službene podatke o ovoj nabavi zatražio je i bivši ministar unutarnjih poslova.

"Nova pancirka je dosta jednostavna da je policijski službenik podesi po sebi. Pruža nam 3a zaštitu, uz dodatak samostalne ploče razina zaštite se povećava na 4 što je vrh zaštite što pancirka može pružiti", kaže Alan Šintić, zapovjednik Interventne jedinice policije PUZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Policija dobiva 3000 pancirki, cijena jedne čak 18.000 kn: MUP tvrdi da je dnevni trošak ispod 4 kn

Lakši su, a imaju i dodatnu zaštitu od uboda nožem.

"Balistički prsluk štiti od eventualnih višekratnih pogodaka u neposrednoj blizini, štiti ga od kontakt šuta, testirani su i na vrlo visoke i niske temperature", kaže Robert Butković, načelnik sektora za razvoj i opremanje MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stare pancirke, kažu u policiji, zadovoljavaju samo minimum standarda.

"Sama pancirka, koja datira iz Domovinskog rata, istekao joj je rok trajanja, a razina zaštite je nemjerljiva s novom", kaže Šintić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta nova zaštita, stoji 54 milijuna kuna, oduzme li se PDV 43 - u što je uključeno destogodišnje održavanje i ukupno u tom razdoblju 6 tisuća zaštitnih prsluka.

No, službene podatke o nabavi zatražio je i bivši ministar unutarnjih poslova i šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić. Dok ih ne dobije poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navodi Božinovića da je tehnička opremljenost policije ispod svake razine su ispod svake razine. Samo  iz Schengen facillity fonda je uloženo 120 milijuna eura u opremanje".

Novi balističi prsluci su nužni, poručuje bivši Mostov ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, mislim da se tu išlo malo, odnosno dobro na ruku firmi da bi se postigla isplativnost rada. Na kraju je možda i to dobro, ali samo zato što se radi o hrvatskoj firmi", kaže Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova.

Ministar Božinović nabavu opravdava brojkama koje kažu da je u posljednih 10 godina  bilo 1773 napada na policajce, pri čemu su tri osobe poginule, njih 1250 ozlijeđeno, a 36-ero teško stradalih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iz Sindikata policije poručuju:

"Na sigurnosti se ne treba štedjeti i svi koji misle da je to previše nek' ne govore gluposti jer je svaki spašeni  život vrijedniji od tisuću pancirki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove pancirke policajci su čekali 15 godina.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo