EVO KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA HRVATSKA VLADA: / Unatoč tome što je manja ne znači da će donijeti uštede

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Marić postaje veteran u vrlo mladoj Plenkovićevoj vladi

17.7.2020.
10:25
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Šesnaest ministarstava, četiri megaministarstva, dva nova lica i jedan povratnik, tako će izgledati nova hrvatska vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem.

Umjesto iskusnih Bošnjakovića, Cappellija, Bedeković, važnije uloge preuzimaju mlade snage. No, ako ste se nadali, manji broj ministarstava neće donijeti ni značajnije uštede, ni veće smanjenje zaposlenih u državnoj upravi, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pretposljednoj sjednici ove stare Vlade, premijer ni riječi o novoj. Na sjednici pod maskama teško se diše pa je konstrukciju nove Vlade predstavio tek nakon što je i službeno dobio mandat od predsjednika. I potvrdio je ono što je RTL jučer objavio, umjesto 20 ministarstava, u novom mandatu će ih biti 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da je vlada s manjim brojem članova jednostavnija za upravljanje, dakle, imat ću više vremena posvetiti se svakom od resora. Cilj racionalizacije je jedan od temeljnih ciljeva naše politike već dulje vremena, ali to ne znači da ovim preustrojem automatski imamo manje ljudi, to je valjda svakome jasno", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Buduća vlada Andreja Plenkovića imat će četiri potpredsjednika: dva stara - Davora Božinovića na čelu MUP-a i Zdravka Marića, ministra financija, te dva nova - Tomu Medveda koji se izborio da se ministarstvo branitelja ne spaja s obranom i SDSS-ovog potpredsjednika bez resora Borisa Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaraju se četiri megaministarstva

Plenković stvara četiri megaministarstva - Tomislav Ćorić uz svoj dosadašnji resor zaštite okoliša i erergetike preuzima i gospodarstvo. Josip Aladrović se iskazao u koordinaciji sa sindikatima u vrijeme krize, pa će radu i mirovinskom sustavu dodati i socijalne politike. Zajednički resor uprave i pravosuđa vodit će iznenađenje izbora s 13 tisuća preferencijalnih glasova Ivan Malenica. Iako se govorilo da odlazi iz Vlade, Darko Horvat će dosadašnjem graditeljstvu pridružiti državnu imovinu.

Image
MARIĆ OBJAVIO - NEMA VIŠE ODGODE NI OTPISA PLAĆANJA POREZA: /

'Sad je red na bankama. Stvorili su se uvjeti...'

Image
MARIĆ OBJAVIO - NEMA VIŠE ODGODE NI OTPISA PLAĆANJA POREZA: /

'Sad je red na bankama. Stvorili su se uvjeti...'

Stvaraju se dva nova ministarstva - kulture i medija na čelu s Ninom Obuljen Koržinek te ministarstvo turizma i sporta, koje bi trebala voditi državna tajnica u ministarstvu prometa pa u ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac, koja se smatra osobom od velikog povjerenja premijera Plenkovića. Fondove EU preuzet će slavonka Nataša Tramišak, dugodišnja suradnica Ivana Anušića, ovo postavljanje tumači se kao nagrada osječkoj struji za odličan posao u kampanji. Iznenađenje za mnoge je staro lice na novom mjestu, obranu će voditi ekonomist i strastveni lovac Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstva poljoprivrede, prometa, vanjskih poslova i zdravstva ostaju s istim čelnim ljudima. Novo ime na čelu ministarstva obrazovanja, koje ipak još nije potvrđeno, trebao bi biti Radovan Fuchs koji je tu funkciju već obnašao od 2009. do 2012., a sad je premijerov savjetnik.

Marić postaje veteran u vrlo mladoj Plenkovićevoj vladi

Manja vlada ne znači uštede priznaje ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije ideja racionalizacije i spajanja vođena samo i isključivo vođena nekavnom troškovnom problematikom nego i nekakvom efikasnošću", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Četrdesettrogodišnji Marić postaje veteran u vrlo mladoj Plenkovićevoj vladi. Prosjek snižavaju nova lica 42-godišnja Brnjac i 38-godišnja Tramišak. Puno veće odgovornosti dobili su 41-godišnji Banožić i Ćorić, kao i 35-godišnji Aladrović i Malenica. Iskusniji, poput Bošnjakovića, jedinog od ministara na odlasku koji je danas stao pred novinare, odlaze u Sabor, zadovoljni svojim mandatom. Za lošu precepciju pravosuđa kriv je netko drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandatar je danas tek otkrio nova ministarstva. Imena ministara javnosti će formalno obznaniti tek u ponedjeljak, nakon što ih predstavi tijelima HDZ-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo