OGLASIT ĆE SE SIRENE / Evakuacija stanara u centru Rijeke, obustavljen promet: Počinje složena akcija uklanjanja velike opasnosti iz luke

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

18.3.2023.
10:42
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Uoči složene akcije izmještanja i neutralizacije mine, koja je na morskom dnu u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata, danas će u zoni neposredne potencijalne opasnosti, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života, biti evakuirani stanari, a promet obustavljen.

Evakuacija bi trebala biti završena do 22 sata, kada će biti obustavljen i promet. Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti.

Građani trebaju postupati po uputama

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju riječki Stožer Civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti  podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara i „žutu zonu.“

U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te zone će biti provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti. 

U „crvenoj zoni“, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za “žutu zonu” izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se seli na autobusni terminal na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, a u nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za izmještanje mine, no, ako dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta, akcija će biti odgođena.

Mance: Područje oko bombe pronađene u petak posve je osigurano

U Rijeci je u petak, na gradilištu u riječkom naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata, a načelnik Mance je rekao da će se sljedećih dana raditi procjena kako ju ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po dojavi o pronađenom predmetu za kojeg se posumnjalo da je eksplozivno sredstvo, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu. Oni su potvrdili da je riječ o zaostaloj avionskoj bombi, naveli su u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Radovi na gradilištu su zaustavljeni, policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska, a javnost će pravodobno obavijestiti o daljnjim postupcima, radi izmještanja i uništenja te bombe, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo