IMA LI KRAJA? / Eurostat otkrio ono što naš novčanik odavno zna: krumpir poskupio za 44%, jaja za 41, a svinjetina za 31%

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Na razini EU-a značajnije je lani porasla i cijena maslinovog ulja, za 54 posto na godišnjoj razini, navodi se u izvješću

19.1.2024.
23:38
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

Eurostat je objavio da su poljoprivredni proizvodi EU lani poskupjeli za dva posto u odnosu na godinu prije, a tome je pridonijela i suša koja je utjecala na urod krumpira.

Krumpir je 2022. oposkupio za velikih 26 posto. U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda uopćenito pale za 1,8 posto u 2023. dok su u 2022. digle se za 22,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini osnovnih prehrambenih proizvoda Eurostat je izdvojio krumpir kojem je cijena lani porasla u prosjeku za 23 posto. Cijena mu je daleko najviše porasla u Njemačkoj, za 49 posto, Slovačkoj, za 48 posto, i u Hrvatskoj, za 44 posto, navodi se u izvješću Eurostata, donose 24sata.

Image
VELIKE PROMJENE /

Bolan udarac za vozače! Cijene autoosiguranja skočile, vozači u šoku: 'Dobro je da može na rate'

Image
VELIKE PROMJENE /

Bolan udarac za vozače! Cijene autoosiguranja skočile, vozači u šoku: 'Dobro je da može na rate'

Među osnovnim namirnicama značajnije su poskupjela i jaja i svinjetina, u prosjeku za 20 odnosno 22 posto na razini EU-a. Usporedbe radi, u Hrvatskoj su jaja lani poskupjela dvostruko snažnije od prosjeka u EU, i to za 41 posto. Svinjetina je poskupjela malo više od 31 posto, pokazuju Eurostatove tablice. Na razini EU-a značajnije je lani porasla i cijena maslinovog ulja, za 54 posto na godišnjoj razini, navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su cijene mlijeka lani poskočile za 19,4 posto, perad je pak u Hrvatskoj poskupjela za 12 posto, četiri puta snažnije od europskog prosjeka. Dvostruko snažnije od europskog prosjeka porasle su pak cijene povrća i hortikulturnih proizvoda, za 17,2 posto.

Žitarice su na razini EU-a znatno pojeftinile, za 26 posto. Još veći pad cijena bilježila je Hrvatska, za gotovo 42 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Novi udar na umirovljenike: Rastu cijene smještaja u domovima, u nekima i do 150 eura: 'Nismo imali drugog načina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo