Europski parlament 'opalio' po zakonu kojeg je Milanović branio

Sa 529 glasova za, 36 protiv i 39 suzdržanih Europski parlament u četvrtak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zaključio da je Hrvatska spremna za ulazak u punopravno članstvo u EU 1. srpnja.

18.4.2013.
16:37
VOYO logo

Dvije države EU koje još nisu dovršile parlamentarnu proceduru ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, Njemačka i Danska, pozvane su da to učine što prije.

"Ulazak Hrvatske učinit će EU jačom i sigurnijom. Hrvatski uspjeh šalje i ohrabrujući signal za druge kandidate u regiji", rekao je Libor Rouček, češki socijaldemokratski zastupnik koji je u EP-u izvjestitelj za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi je slovenska europarlamentarka Tanja Fajon ustvrdila da hrvatska Vlada svojim postupcima proturječi memorandumu o rješavanju pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke, oko kojeg su se složile dvije vlade.

"Pred hrvatskim sudovima i dalje traju postupci protiv Ljubljanske banke. To je kontradiktorno memorandumu. Svi ti predmeti oko Ljubljanske banke trebaju biti prekinuti. Slovenija se drži svog dijela dogovora", rekla je Fajon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žale zbog slabog odaziva na izbore, upozoravaju na zakon

Europarlamentarci su u rezoluciji naveli da 'pristupanje EU ne smije biti shvaćeno kao kraj procesa, nego kao korak na putu prema gospodarskoj, administrativnoj i pravosudnoj modernizaciji' te da je potrebno nastaviti sa strukturnim reformama kako bi se potaknuo gospodarski rast i oživjelo tržište rada. Izrazili su i žaljenje zbog slabog odaziva birača na izbore za zastupnike u EP.

Zanimljivo je i da se u rezoluciji izražava zabrinutost da o predloženom zakonu o strateškim investicijama, za kojeg se navodi da 'nije u skladu s europskim standardima' pa navode da ga treba promijeniti 'kako bi se bolje zaštitila temeljna prava, posebice vlasnička prava i okoliš'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo