Europski moćnici Sanaderu okrenuli leđa

Za Ivu Sanadera Berlusconi ne želi ni čuti, Sarkozyju više nije važan, a Angelu Merkel osvojila je Jadranka Kosor. Samo Albanac Sali Berisha pita za bivšeg hrvatskog premijera.

2.12.2009.
13:24
VOYO logo

Šest mjeseci nakon što je otišao iz Banskih dvora Ivu Sanadera napustili su i nekoć najbolji stranački suradnici. U potrazi za europskim saveznicima, shvatio je da onih s kojima je bio dobar više nema na vlasti te da, kao i on, nemaju nikakvu moć.

Nekim, pak, Sanaderovim bivšim europskim saveznicima koji su ostali na vlasti on više nije važan. Jedan od njih je talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je još u ožujku ove godine tepao Sanaderu govoreći da Hrvatska u EU treba ući 2010. S dobrim prijateljem iz Europske pučke stranke Berlusconi se sastajao gotovo svaki mjesec, ali se dogodio veliki preokret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U igru je uletjela Jadranka Kosor. Berlusconi u Kosor vidi novu prijateljicu, koju što prije želi vidjeti u Italiji.

Kako su za Globus potvrdili visoki diplomatski izvori, Berlusconi za Sanadera više ne želi čuti, a teško da bi se s njim sastao bilo tko od talijanskih prijatelja koji su ostali na visokim funkcijama. Dobri poznavatelji situacije kažu da je jedan od njih i talijanski šef diplomacije Franco Frattini, s kojim je Sanader nekada bio blizak, a danas je njihov odnos vrlo hladan i rezerviran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od Sanaderu nekoć bliskih ljudi iz međunarodnih krugova o njemu javno ne želi govoriti, a činjenica je da mnogi od njih više nemaju moć, jer su kao i on u kategoriji "bivših". Iznimka je albanski premijer Sali Berisha.

Bivšem hrvatskom premijeru leđa je okrenula čak i Angela Merkel, za koju je Sanader uvijek isticao da su bliski. I ona se kao i Berlusconi brzo priklonila Jadranki Kosor i pozvala je da posjeti Berlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku su se brojni europski šefovi raspitivali za razloge Sanaderova odlaska, ali su se nakon početne znatiželje od njega vrlo brzo distancirali. To se posebno odnosi na političare iz velikih europskih zemalja u kojima Sanader i nije imao velike prijatelje.

Odani nemaju moć

Sanaderu nije mogla pomoći ni kanadska milijarderka Louise Blouin, za koju bivši premijer sada radi. Unatoč njenom golemom političkom utjecaju, Sanaderov susret s Barackom Obamom ostat će samo san. U Bijelu kuću pozvana je Kosor, koja ima otvorenu mogućnost da učini sve ono što je Sanader godinama pokušavao, a nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Berishe, Sanaderu su odani neki prijatelji u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj i Češkoj, ali je problem što su oni izgubili izbore ili su smijenjeni. Među njima su bivši austrijski premijer Wolfgang Schussel, kod kojeg je Sanader bio prošlog tjedna, bivši slovenski premijer Janez Janša, bivši premijer Češke Mirek Topolanek, bivši slovački premijer Mikulasz Dzurinda te bivši bavarski predsjednik Edmund Stoiber. Moć su izgubili i Ferenc Gyurczany, bivši mađarski premijer koji je Sanaderu poklonio kujicu Kingu, te donedavni grčki premijer Kostas Karamanalis.

Sanader ipak može računati na dvojicu najodanijih prijatelja, čija je politička moć ograničena. To su njemački demokršćani Doris Pack i Elmar Brok, koji su na mandatu u Europskom parlamentu. Pack je Globusu potvrdila da je Sanader i dalje njen prijatelj te da se s njim redovito čuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mogu razumjeti zašto je to učinio, no to je njegova odluka, o kojoj ne želim suditi. Vrijeme je pokazalo da svojim odlaskom Sanader Hrvatskoj nije nanio štetu, a njegova nasljednica uspješno je nastavila provoditi političke ciljeve koje je zacrtao i čini mi se da se vrlo dobro snašla", rekla je Pack.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo