stiže ih 5000 / Europske Sveučilišne igre samo što nisu počele: Zagreb i Rijeka pripremaju se za sportaše iz 41 zemlje!

Još je šest dana do otvorenja Europskih Sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci. Stiže 5000 sportaša iz čak 41 zemlje

7.7.2016.
19:10
VOYO logo

Pripreme za Europske Sveučilišne igre u punom su jeku! Sportski park Mladost tek treba zablistati, a studentski dom Stjepan Radić već je europsko sveučilišno selo.

"Nervoza je beskrajno velika, ali to je ona pozitivna nervoza u iščekivanju velikog broja naših gostiju iz Europe. Neki su već tu, sportaši dolaze preko vikenda", rekao je Zrinko Čustonja, predsjednik Europskih sveučilišnih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to njih 5000. Bit će smješteni u obnovljenom studentskom domu na Savi, ali i u onom tek izgrađenom u Rijeci. Velika snaga ovih igara su volonteri - njih dvije tisuće.

"Volonteri su podijeljeni na sportske i nesportske timove. Sportski su za potrebe samih sportaša na borilištima, a nesportski su za logistiku", kaže Šimun Rogoznica, volonter iz Rijeke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U košarkaškom sam timu. I sama sam trenirala košarku, a nakon toga bit ću u timu za badminton. U ponedjeljak imamo veliki sastanak i sve ćemo znati", rekla je Gintare Katkute, volonterka iz Litve.

Prvo odmjeravanje studentskih snaga bit će u utorak, ali ceremonija otvorenja je tek u srijedu pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravit ćemo svemirce, planinu Zigurat i još neke štoseve sa svemirom. Naši studenti s Tekstilno-tehnološkog fakulteta su napravili odjeću za naše svemirce koji će voditi ekipe", kaže Dolenčić. 

Tisuće studenata, sportaša, volontera i posjetitelja proći će Zagrebom kroz sljedećih 20-ak dana, pa je i sigurnost na razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram ovdje istaći i veliku pomoć volontera, volontera koji su u funkciji redara, razvođača gledatelja koji su dobili sigurnosnu akciju i oni su u principu prvi kontakt s gledateljima", kaže Mate Laušić, član Odbora za sigurnost Europskih sveučilišnih igara 2016.

Ako uoče nešto sumnjivo prijavit će policiji ili zaštitarima. Prije gotovo 30 godina Univerzijada je promijenila lice Zagreba, a isto će učiniti i ove Igre. Organizatori poručuju: omjer snaga tada i sada nije isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"87' na Univerzijadu je došlo 3800 natjecatelja, a radna zajednica je bila sa 720 ljudi. Nama danas stiže 5800 ljudi, a mi u profesionalnom pogonu imamo 35 ljudi", kaže Čustonja.  

Karte za otvorenje su besplatne, ali i ograničenog broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo