EUROPSKA KOMISIJA REAGIRALA NA HRVATSKI 'PUSHBACK': / 'Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL / Ilustracija

Glasnogovornik Europske komisije napomenuo je kako očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na optužbe o premlaćivanju migranata i nasilnom vraćanju u BiH

9.8.2019.
20:10
Zeljko Lukunic/PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

Pod povećalom Europske komisije su se našli događaji na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a pogotovo navodni slučajevi u kojima je migrante pretukla hrvatska policija. Stoga su i sami odlučili reagirati u medijima, naglasivši kako je svako nasilje prema migrantima neprihvatljivo.

Image
ŠVICARSKA TV OBJAVILA HRVATSKU SRAMOTU: /

Policija mlati, krade i ponižava migrante? Pogledajte snimke, ovo izgleda strašno

Image
ŠVICARSKA TV OBJAVILA HRVATSKU SRAMOTU: /

Policija mlati, krade i ponižava migrante? Pogledajte snimke, ovo izgleda strašno

Odgovornost vlasti

"Vidjeli smo medijske izvještaje. Komisija je uvijek zabrinuta u vezi s izvještajima o lošem tretmanu izbjeglica i uzima sve takve optužbe veoma ozbiljno. Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva. Službe Europske komisije su u kontaktu s hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi s implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu", izjavio je glasnogovornik Europske komisije za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EK ističe da su prva i osnovna odgovornost hrvatskih vlasti migranti koji dolaze iz BiH, dodavši kako trebaju osigurati poštivanje prava migranata i pristup procedurama za traženje azila. U Bruxellesu očekuju hitan odgovor vlasti na optužbe. Zauzeli su jasna stajališta u pogledu migracija na prostoru cijelog Zapadnog Balkana.

BBC-JEVA ŠOKANTNA REPORTAŽA IZ HRVATSKE: ‘Tukli su me i tukli. Rekao sam da sam maloljetan, onda su me tukli još više’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surađuju sa svima

"EU podržava Zapadni Balkan kada se radi o upravljanju migracijama i izbjegličkom krizom, uključujući osiguranje humanog tretmana ljudi u potrebi. Radimo blisko s vlastima, UN-ovim agencijama i nevladinim organizacijama kako bi se zadovoljile urgentne potrebe novopridošlih kao i onih najugroženijih među izbjeglicama", zaključuje glasnogovornik EK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo