'EUROPA JE DOSLOVNO SJEDILA I ČEKALA': / Bivši ministar otkrio i kako se on bori s koronom; 'Kada bi svatko to napravio, virus bi bio eliminiran'

Image
Foto: Profimedia/Pixsell

Nije optimističan što se tiče situacije na američkom kontinentu: "Kod njih će se dogoditi eksplozija, predviđaju da bi mogla trajati pet, šest mjeseci.

16.3.2020.
14:51
Profimedia/Pixsell
VOYO logo

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić gostovao je na N1 televiziji te je govorio o koronavirusu i borbi s ovom globalnom pandemijom.

Smatra kako je Europa u prvih šest tjedana propustila napraviti ono što su napravili Kina i Singapur odmah prvi dan kad se pojavio prvi zaraženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Singapur sa 226 zaraženih, pet i pol milijuna stanovnika, ima zaraženih kao Slovenija", rekao je Fižulić, dodavši kako je riječ o azijskim zemljama koje su imale iskustva sa Sarsom.

Image
OVO SU PUNKTOVI ZA KORONU U ZAGREBU: /

Ako sumnjate da ste zaraženi, prvo ih nazovite. No, tamo se ne rade testovi!

Image
OVO SU PUNKTOVI ZA KORONU U ZAGREBU: /

Ako sumnjate da ste zaraženi, prvo ih nazovite. No, tamo se ne rade testovi!

'Europa je sjedila i čekala'

"Prvi dan su izvadile planove. Na Tajvanu je svatko odmah mogao dobiti četiri maske dnevno. Nisu polemizirali treba li to ili ne. Oni iz poštovanja prema drugima, i kad su samo prehlađeni, stavljaju maske u javnim prostorima. Tamo su se primjenjivale mjere, nije se polemiziralo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa je samo gledala u nadi da će Kina zadržati zarazu unutar svojih granica. Doslovno smo sjedili i čekali", kazao je. Istaknuo je kako je jedini način da se širenje zaraze stavi pod kontrolu kopirati kineski i korejski scenarij.

'Eksplozija' u Americi

Nije optimističan što se tiče situacije na američkom kontinentu: "Kod njih će se dogoditi eksplozija, predviđaju da bi mogla trajati pet, šest mjeseci. Ne bježe od toga da kopiraju kineski model i da Amerika stane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računice da će stati s lijepim vremenom otpočetka su bile na labavim nogama", dodao je. "Kad zatvorite zemlju, i ako se poštuju karantene i samoizolacije, možete očekivati da će broj zaraženih rasti u sljedeća dva tjedna", kaže Fižulić.

Prokomentirao je i koje mjere on primjenjuje. "Napravio sam si listu s koliko ću se osoba ovaj tjedan sresti. Kad bi svatko ograničio svoje kontakte, virus bi bio eliminiran", rekao je Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo